Létezik biztos megoldás csuklás ellen?

2020. április 13.
A csuklás az egyik legfurább az összes jelenség között, amit testünk produkál. Váratlanul érkezik, és sokszor a legelszántabb próbálkozások és változatos módszerek hatására sem múlik. Mit tegyünk, ha biztosra akarunk menni?

Legenyhébb formájában csupán vicces a csuklás, míg legrosszabb esetben akár fájdalmas is lehet. Biztos, hogy mindenki próbálta már elmulasztani ijesztgetéssel, a levegő visszatartásával vagy egy pohár hideg vízzel. De tényleg működnek ezek a módszerek? Ha ezek nem, akkor mi igen?


Mi váltja ki?

Mielőtt elmélyednénk abban, hogyan lehet megoldani, vizsgáljuk meg, mi okozza a csuklást. „A világ egyik legnagyobb egészségügyi rejtélye, hogy mi okozza a csuklást” – mondta Michael Richardson belgyógyász. A legelfogadottabb nézet szerint idegrendszeri reflex váltja ki trauma vagy gyulladás hatására. A probléma csak az, hogy mindenkinél más ez a kiváltó ok, ezért olyan váratlan és kiszámíthatatlan a csuklás.

Olvastad már?

Mit tegyünk, ha csuklunk?

Ha elkezdünk csuklani, valószínűleg a legkevésbé sem az érdekel, mi váltotta ki, hanem az, mitől múlik el. A jó hír, hogy legtöbbször ez magától bekövetkezik bizonyos idő után. Ám ha órák óta tart, muszáj valami megoldást találni rá. „Kevés kutatást végeztek a csuklás témakörében, ám elterjedt nézet, hogy a megijesztenek, vagy ha visszatartjuk a levegőt, elmúlhat” – mondta Richardson, hozzátéve, hogy ha nem is használnak, legalább ártani sem fognak ezek a módszerek.

Természetes módszerek

Az orvos szerint használhat még az akupunktúra, vagy akár a szex is a csuklás megállításában. „Ezek a módszerek azonban csak egy-egy konkrét esetben bizonyultak hasznosnak, arra egyelőre nincsenek bizonyítékaink, hogy ezek mindenkinél általánosan működnének” – tette hozzá az orvos. Ha viszont a csuklásunk nem múlik 48 óra elteltével sem, mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni, hogy kivizsgálják, mi állhat a probléma hátterében.

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash