Segíts te is – az újdonsült anyáknak

2020. május 08.
A várandósság időszaka, az újszülött babával töltött első hetek, hónapok még normál esetben is rengeteg, egészséggel kapcsolatos aggodalommal járnak. A koronavírus-járvány idején ez fokozottan igaz. Hogyan segíthetünk az újdonsült anyáknak, hogy könnyebben birkózzanak meg az izolációval és az újfajta kihívásokkal?

Ha nem lenne elég a rengeteg új kihívás, ami elé a kisbaba születése állítja az újdonsült anyákat, a koronavírus-járvány tovább nehezíti a mindennapokat. Sokféle módon segíthetünk az anyáknak, és a babáknak.


Letölthető babakelengye

Egy újszülött érkezése rengeteg változást hoz a családba, amelyekre sokszor nehéz felkészülni, különösen egy előre nem várt izoláció idején. A jelen helyzetben az újszülöttek fogadásának tárgyi feltételei is akadályokba ütköznek, a személyi higiénia fontossága megnő, illetve a védőnői látogatások által biztosított fontos és nélkülözhetetlen tanácsadás is nehezített. A BABA PAKK IZOLÁCIÓRA egy olyan csomag, amely az újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, megkönnyíti a szülés utáni első három hónapot.
Hogyan segíthetünk? Töltsük le a weboldalról a digitális segítőcsomagot, amely tartalmazza a szükséges és alapvető eszközöket, holmikat, illetve az útmutatást a doboz összeállításához, valamint a fontos ismereteket, információkat a különleges időszakhoz.
Ki szervezi a segítségnyújtást? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) Szociális Design Kutatócsoportja hozta létre a MOME Segítő Pakkokat Izolációra, a finn baby box-ok mintájára. A kutatócsoport további pakkok tervezésén dolgozik.

Olvastad már?

2. Ingyenes mentőszolgálat anyáknak

A tömegközlekedés nagy kockázatnak teszi ki a terhesgondozásra, szükséges vizsgálatokra tartó kismamákat. Ezt segít elkerülni a mentőszolgálat csapata a járvány idején. 

Ki szervezi a segítségnyújtást? A Save a Life Ambulance mentőszolgálat dolgozói a kismamák részére nyújtanak ingyenes segítséget. A terhesgondozásra és onnan haza ingyen szállítást vállalnak, hogy így segítsenek minél alacsonyabbra szorítani a koronavírussal való megfertőződés kockázatát. Ezen kívül ingyenes COVID-19 tesztet is biztosítanak a kismamáknak.
Hogyan adományozhatunk? A csapat a pénzadományokon kívül önkéntesek jelentkezését is szívesen fogadja, akik a logisztikai feladatok ellátásában tudnak segíteni. A szükséges eszközökről, lehetőségekről a Facebook-oldalukon olvashatunk információkat.

3. Adományok a legszegényebb anyáknak

Kisgyermekes családokat és gyermekkórházakat, átmeneti otthonokat, betegség vagy haláleset miatt nehéz helyzetbe került gyermekes családokat támogat az Anyák az Anyákért Alapítvány.
Ki szervezi a gyűjtést? Az Anyák az Anyákért Alapítvány az ország egész területén segíti a társadalom legszegényebb családjait. Megtalálják a módját, hogy a régi, ám még jól használható ruháink, háztartási eszközeink, játékaink még sok örömet szerezzenek másoknak.
Hogyan adományozhatunk? Pénzbeli támogatással, a gyűjtőpontokra eljuttatott tárgyi adományokkal, ruhákkal, használati eszközökkel, élelmiszerrel, de akár szakértelmünkkel, önkéntesként is segíthetjük az alapítvány munkáját.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash