Segíts te is – az állatoknak

2020. május 22.
Nem csak az emberek kerültek nehéz helyzetbe a koronavírus-járvány miatt. A menhelyen élő állatok körülményeire is nagyon rossz hatással voltak a korlátozások. Ám sokan fogtak össze az érdekükben, így mi is számos szervezeten és kezdeményezésen keresztül segíthetünk.

A Magyar Állatvédők Országos Szövetsége közleményben hívta fel a figyelmet a problémára, hogy az állatvédelmi civil szervezetek által fenntartott menhelyek korábban közkonyhák (pl. iskolák, óvodák) ételmaradékaiból tudták fedezni az állatok táplálékának jelentős részét, a kialakult helyzet miatt azonban erre belátható ideig még nincs lehetőség. Az is nehezíti a civil szervezetek társadalmi munkáját, hogy a rendezvények és az adománygyűjtések gyakorlatilag teljesen megszűntek az elmúlt időszakban, illetve az örökbeadást és az ideiglenes befogadást is át kellett szervezniük.


1. Adománygyűjtő oldal az eleségért

A jelenlegi egészségügyi helyzetben az állatmenhelyek is nagyon nehéz helyzetbe kerültek a megváltozott körülmények miatt, hiszen számos otthonban az állatok etetését a közétkeztetésből származó maradékból oldották meg, ez pedig most teljesen ellehetetlenült.
Ki szervezi az adománygyűjtést? A PetChef és az ACG jóvoltából létrejött egy adománygyűjtő oldal. A támogatást a Vigyél Haza Alapítvány, a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Budaörsi Állatmenhely, a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány vagy a Noé Állatotthon számára küldhetjük, az adományt pedig minden esetben megduplázza a PetChef.
Hogyan adományozhatunk? Az oldalra kattintva eldönthetjük, milyen mennyiségű eledellel szeretnénk gondoskodni arról, hogy az állatoknak ne kelljen a vírus miatt éhezniük.

Olvastad már?

2. Ha a gazdi karanténban került

Ha valaki karanténba vagy kórházba kerül a koronavírus miatt, nehéz lehet megoldani a kutyákról való gondoskodást. Ám szerencsére van gyorssegély karanténba vagy a COVID-19 miatt kórházba kényszerült gazdiknak.
Ki segíthet? A Zöldeb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület bajba jutott gazdiknak és vállalkozó önkénteseknek hozta létre segélyoldalát a karantén idejére.
Hogyan működik? A segélyvonalon jelentkezhetünk, ha szükségünk van segítségre a kutyánk ellátásában, sétáltatásában, szállításában, esetleg tudunk valakiről, akinek ezekre van szüksége. Mi magunk is tudunk segíteni ha jelentkezünk sétáltatásra, ha ideiglenesen magunkhoz veszünk kutyát, esetleg tudjuk vállalni a szállítását. A Zöldeb Segélyvonal pedig koordinálja mindezt.
Hogyan jelentkezhetünk? Jelentkezni a következő helyeken tudunk: egyrészt az oldalnak küldött üzenetben, az segelyvonal@zoldeb.hu e-mail címen és a +36212620044 telefonszámon.

3. Megmentésre váró mentőkutyák
A koronavírus-járvány a mentőkutyák számára is hatalmas válságot hozott. A rendezvényeket és külföldi programokat törölték, így elveszítették biztos és kiszámítható bevételi forrásukat, másrészt adományozóik és szponzoraik is nehézségek elé néznek, így tőlük is kevesebb támogatás folyik be a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közhasznú alapítványához.
Hogyan segíthetünk? Leginkább pénzadományra van szüksége a mentőkutyáknak, amelyet felszerelésre, állatmentésre, a bevetések finanszírozására és a kutyák etetésére fordítanak. Az alapítvány honlapján keresztül banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel is támogathatjuk a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash