Visszatérés az irodába: pörgessük fel az immunrendszerünket!

2020. június 02.
Hetek kérdése, és az emberek nagy része visszatér a home office-ból az irodai életbe. Valószínűleg nem ugyanolyan formában persze, mint a koronavírus-járvány előtt. A hónapokig tartó otthonlét után bizonytalannak érezhetjük magunkat, és némi szorongással tölthet el, hogy újra be kell járnunk a munkahelyünkre, ám az adhat némi magabiztosságot, ha úgy vágunk bele a járványnak ebbe az új szakaszába, ha tudjuk, mindent megtettünk az immunrendszerünk megerősítéséért.

Ahogy a korlátozások bevezetésekor, úgy most az enyhítésekkor is ugyanúgy stresszt érezhetünk amellett, hogy örülünk a lazításoknak. „Ami a stresszt okozza, az a kontroll hiánya, a bizonytalanság érzete. Nem tudjuk, mire számíthatunk, mi vár ránk. Ám ha az egészségünkkel és az immunrendszerünkkel törődünk, azzal visszaszerezhetünk valamennyit a magabiztosságunkból” – magyarázta Cary Cooper, a Manchesteri Egyetem pszichológiaprofesszora, aki azt is elárulta, hogyan tehetünk azért, hogy megerősített immunrendszerrel térhessünk vissza a munkahelyünkre.


Tudatos alvás

„Az alvás erősíti az immunrendszert, segít harcolni a vírusok ellen – mondta dr. Guy Meadows alváskutató. – Hét óra éjszakai alvás jelentősen javítja az úgynevezett T-sejtek működését. Ezek a speciális fehérvérsejtek harcolnak a szervezetbe kerülő vírusok és baktériumok ellen.” A szakember szerint az alvás ezen kívül szerepet játszik a citkon nevű fehérje termelésében is, amely abban segít, hogy az immunrendszer sokkal gyorsabban reagáljon a veszélyes betolakodók felbukkanásakor.

A home office és a korlátozások alatt a legtöbben hajlamosak voltak úgy aludni, mintha nyaralnának.

Az alvásszakértő azt figyelte meg, miközben a karantén alatti alvási szokásokat kutatta, hogy az emberek többsége elkezdett későn lefeküdni, és reggel tovább ágyban maradni. Ez most üthet vissza. „Minden porcikánk tiltakozik ellene, hogy ébresztőórára kelljen kelnünk, amikor újra visszatérük az irodai életbe.” Ezért azt javasolja a szakember, hogy egy héttel azelőtt, hogy elkezdenénk ismét a bejárást, kezdjük el fokozatosan visszaszoktatni magunkat a korábbi, hétköznapi alvás-ébrenlét ciklushoz. Félórás ugrásokkal haladjunk, mivel a cirkadián ritmusunk így nem borul fel.

 

Erősítő ételek

A D-vitamin jó kiindulási pont az immunrendszer megerősítéséhez – mondta dr. Jenna Macciochi immunológus. – Ezt a vitamint a bőrünk is termeli a napsugárzás hatására, ám október és április között táplálékkiegészítőből kell pótolnunk.” Mivel a kijárási korlátozások miatt valószínűleg nem töltöttünk elég időt az utóbbi időben a szabadban, így indokolt lehet, hogy továbbra is szedjük tabletta formában ezt a vitamint.

Olvastad már?

„Nagyon fontos a légzőrendszer működéséhez a D-vitamin, egészségesen tartja, ugyanakkor segít harcolni a légúti betegséget okozó vírusok ellen. Ha alacsony a szintje a szervezetünkben, hajlamosabbá válhatunk a náthára, influenzára és tüdőgyulladásra, emellett tovább tarthat a felépülés” – magyarázta az immunológus, aki más táplálékkiegészítőt nem javasol azonban, helyette inkább a vitaminban, tápanyagban, fehérjében és rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását tanácsolja.

Mozogjunk minden nap

„Végeztünk egy kísérletet a kijárási korlátozások idjén. Három csoportba osztottuk az embereket. Az első csoportba tartozók csupán sétáltak minden nap. Ők veszítettek az izomtömegükből és az izmaik erejéből a hasizmok és a csípőizmok területein. Ha még ültek is emellett rengeteget, például laptopon dolgoztak, esetleg rossz testtartással, még hát- és nyakfájás is kialakult náluk” – mondta Matt Roberts mozgásfiziológus.


A második csoportba tartozók futottak és kerékpároztak is. Náluk esetleg térd- és csípőfájdalom jelentkezett, ám nem veszítettek az izomtömegükből. A harmadik csoportban erősítő edzéseket is végeztek. Náluk nem alakult ki fájdalom semelyik testtájon, ráadásul ők sem veszítettek az izmaik erejéből vagy tömegéből.

Az ülés sokkal kötöttebbé tette az izmokat. Végezzünk több nyújtást, kitörésekkel és horpasznyújtással kompenzálhatjuk a rengeteg ülést. Ha van rá lehetőségünk, nyújtás közben legyünk mezítláb, ez javítja a lábak munkáját.

„A karantén alatt tesztoszteronszint-csökkenést tapasztalhattunk, mivel jelentősen csökkent a mozgásmennyiségünk. Ez viszont hatással van a fittségérzetünkre és az immunrendszerünkre is. Hogy visszaszerezzük az erőnket, vissza kell térnünk a korábbi edzésünkhöz is. Ám ne ugyanazzal a mennyiséggel kezdjük, ahol pár hónappal ezelőtt abbahagytuk. Legyünk fokozatosak, úgy szoktassuk vissza szervezetünket a sporthoz” – javasolta a szakember.

„Újabb változásokkal kell szembenéznünk az elkövetkező hetekben, ami ismét felborítja az életünket, hiszen nem ugyanazokba a hétköznapokba térünk vissza, mint ahonnan kiléptünk pár hónappal ezelőtt. Segít, ha legalább azzal a tudattal vágunk neki az életünk új szakaszának, hogy az immunrendszerünk csúcsra járatva működik.”

Olvass tovább!

Forrás: The Telegraph
Fotó: Unsplash