3 szíverősítő szokás, ami az immunrendszernek is jót tesz

2020. május 11.
A koronavírus-járvány kitörése különösen nagy hangsúly helyeződött az immunrendszer erősítésére, hiszen még nincs gyógymód vagy védőoltás a betegségre, csupán a szervezetünk saját védekezőrendszerében bízhatunk. Ha az alábbi három egészséges szokást beiktatjuk az életünkbe, nemcsak az immunrendszerünk lehet erősebb, de a szívünk is hálás lesz érte.

Ha a szív- és érrendszerünk egészséges, azzal jelentősen kitolhatjuk az aranyéveinket. Azokat az éveket, amelyeket még minőségi módon, egészségben töltünk. Ehhez azonban nemcsak a szívünk egészségére van szükség, hanem erős immunrendszerre is. Nagy szerencse, hogy azok a szokások, amelyek erősebbé teszik a szívet, hasonlóan előnyös hatással vannak a szervezetünk védekezőrendszerére is.


1. Szokjunk le a dohányzásról

Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a dohányzás emeli a pulzusszámot, szívritmuszavarokhoz vezethet és rombolja az ereket, magas vérnyomást okoz és jelentősen növeli a stroke kialakulásának kockázatát. És akkor még nem is beszéltünk a légzőrendszerre gyakorolt rendkívül káros hatásáról. A legjobb persze, ha nem is szokunk rá a dohányzásra egyáltalán. Ha viszont már rászoktunk, célszerű megfontolni, van-e értelme ennek a káros szenvedélynek, és ha kell, segítséget kérni a leszokáshoz orvosunktól.

2. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Nincs egyetlen mágikus étel, ami erősíti az immunrendszert, hanem az egész étrendünket kell úgy összeállítani, hogy a finomított, feldolgozott ételek, cukor és olajban sült fogások helyett minél több nyers zöldség, gyümölcs és teljes értékű gabona szerepeljen benne.

3. Álljunk fel a kanapéról

Azt egyelőre nem tudják pontosan a tudósok, hogyan fejti ki immunerősítő hatását a testmozgás, ám abban egyetért minden kutató, hogy az aktív életet élők egészségesebbek. Egyes elméletek szerint a sport miatt az antitestek gyorsabban áramlanak a testünkben, így korábban érhetik nyomon a szervezetünkbe kerülő kórokozókat. Más kutatások szerint viszont azért előnyös a testmozgás, mert a megnövekedett fizikai aktivitás kisöpri a tüdőből és a légutakból a baktériumokat és a vírusokat.

Olvastad már?

Bármi is legyen a hatásmechanizmusa, mindannyian tisztában vagyunk valószínűleg a testmozgás előnyös hatásaival, ahogy az étkezés és a káros szenvedélyek mérséklésének fontosságával, mégis hajlamosak vagyunk a könnyebb utat választani, és inkább lustálkodni, vagy az egészséges ételek helyett gyorséttermi falatokat bekapni. Pedig nincs szükség órákig tartó izzadásra ahhoz, hogy sokat tegyünk az immunrendszerünkért, már napi harminc perc közepes intenzitású testmozgás, egy tempósabb séta, vagy éppen a kertészkedés közelebb vihet a hosszú, egészséges élethez.

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash