Hosszú távon a mediterrán diéta a leghatásosabb

2020. június 07.
Ismét a mediterrán étrend bizonyult a legjobbnak a legnépszerűbb diéták közül. Ezúttal több mint húszezer fogyókúrázót vizsgáltak, és csupán a mediterrán étrendet követők esetében voltak hosszú távúak a hatások.

Egy friss tanulmányban több mint százezer fogyókúrával foglalkozó kutatás eredményeit összegezték. Ezek összesen több mint 21 ezer diétázót vizsgáltak. Az eredmények tükrében a szakemberek szerint kijelenthető, hogy ha többéves távlatokban figyeljük egy fogyókúra eredményeit, a szigorú, sok megszorítást tartalmazó diétáknak nincs hosszú távú hatása, ellentétben a mediterrán étrenddel.

A British Medical Journalban megjelent tanulmány szerzői azt a tanulságot vonták le, hogy a több mint tizennégy különböző fogyókúrás módszer szinte mindegyike kiváltott rövid távú egészségügyi előnyöket: csökkent a diétázók vérnyomása, és fél év alatt átlagosan 4,5 kilogramm súlyfeleslegtől szabadultak meg.

Ám egy évvel a fogyókúra után a leadott kilók nagyrésze visszakúszott, a szív- és érrendszeri betegségek rizikója pedig a diéta előtti szintre emelkedett.

A mediterrán diéta azonban kiállta az idő próbáját a vizsgálati eredmények szerint. „Az üzenet teljesen egyértelmű. Bármelyik fogyókúrát is választják az emberek, általánosságban kijelenthető, hogy hosszú távon eredménytelenek és hatástalanok” – szögezte le dr. Gordon Guyatt, a McMaster Egyetem professzora, a kutatás szerzője.

A mediterrán diéta sikere valószínűleg abban áll, hogy nem a lemondáson alapul, így inkább életmódváltásnak fogható fel, nem is annyira fogyókúrás módszerként. Emellett ez az étrend jelentős mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékot, halat és olajos magvakat, olívaolajat, így ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszú távon is segít a szívbetegségek megelőzésében.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash