Jobb kedvünk lesz, ha felfedezzük a környéket

2020. augusztus 01.
Bár általában azt gondoljuk, hogy az az igazán pihentető nyaralás, ha felkerekedünk, és a világ túlsó pontjáig meg sem állunk, egy friss kutatásból kiderült, hogy a környékünk felfedezése legalább akkora örömet okoz, mintha más vidékeken, idegen tájakon barangolnánk.

A Nature Neuroscience című orvosi szaklapban megjelent tanulmány készítői több mint száz New Yorkban és Miamiban élő helyi lakos kedélyállapotát vizsgálta hónapokon keresztül. A tudósok az adatokat elemezve arra jutottak, hogy akit több új és különböző élmény ért nap mint nap, boldogabb volt, és pozitívabban állt a mindennapokhoz. A tudósok azt is kiemelték, hogy ezeknek az új élményeknek nem kell sorsfordítónak vagy elementáris erejűnek lenniük.

Egyszerűen a saját szomszédságunk felfedezése meglepően sokat javít a mentális egészségünkön, különösen ha az életterünk az utóbbi időben jelentősen leszűkült, és már az is élményszámba megy, ha a szupermarketbe elmegyünk bevásárolni – utaltak a kutatók a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatásaira.

Ami a leghatásosabb kedélyjavítónak bizonyult, az az volt, ha valaki nem a megszokott útvonalon jutott el az úti céljához egy-egy napon, hanem másik utat választott

– emelte ki Catherine Hartle, a New York-i Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője. Úgy tűnik, a boldogság tényleg mindenütt és mindenben ott van, csak ha mindig ugyanazt az utat választjuk, könnyen elkerüljük egymást. „Az eredményeink azt mutatják, hogy boldogabbak lehetünk, ha időnként változtatunk a napi rutinunkon. Ugyanakkor hajlamosabbak vagyunk olyankor módosítani a szokásainkon, ha egyébként is vidámabbak, jókedvűbbek vagyunk.”

Olvastad már?

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash