Szűrővizsgálatok járvány idején: ne feledkezzünk meg róluk!

2020. augusztus 10.
Miközben a koronavírus-járvány továbbra is szedi áldozatait, Kelly Preston halála is arra emlékeztet minket, hogy az egészségügyi kérdéseket minden esetben komolyan kell vennünk. Egyfelől felelős döntést hozunk az otthonmaradással. Ennek ellenére a szakértők világszerte arra figyelmeztetik a nőket, hogy a pandémia ellenére se halasszák el a mellrákszűrést.

Sokunkban benne lehet a félelem – és lehetséges, hogy még sokáig marad is –, ezért az elmúlt hónapok rossz tapasztalatai miatt igyekszünk messziről elkerülni a kórházakat. Viszont, ha már régóta halogatjuk a szűrővizsgálatokon való megjelenést, akkor érdemes lenne megfontolnunk, hogy megfelelő óvintézkedések mellett mégiscsak megejtsük azokat.

Koronavírus vs. rákszűrés

A rák az a fajta betegség, amit még csírájában el kell kapni. Ezt pedig csak akkor tudjuk megtenni, ha minden fontos vizsgálatra elmegyünk. Ha csak akkor megyünk el szűrésre, ha érezzük, hogy valami oda nem illő van a testünkben, akkor azt kockáztatjuk, hogy a betegség egy előrehaladottabb stádiumában járunk – természetesen ez nem biztos, de sajnos gyakran előfordul.

Ha már csak a kórházba lépés gondolatától is diszkomfortérzetünk van, hívjuk fel az orvosunkat vagy a kórházat, és nézzük meg a honlapon található, védekezéssel kapcsolatos információkat. Nem tudunk mást tenni, csak azt, hogy megteszünk minden tőlünk telhetőt, és megbízunk a szakemberekben.

Egészségmegőrzés

Több kutatás bebizonyította már, hogy a rendszeres testmozgás, az alacsony zsír-, illetve magas rosttartalmú, egészséges táplálkozás rendkívül fontos, és segít minket a mellrák megelőzésében. Jó, ha egészséges keretek között ügyelünk a kilókra is, hiszen a túlsúly túlzott ösztrogéntermelést indíthat el testünkben, így kockáztatva az emlődaganat kialakulását.

Le az alkohollal

Ha a karantén alatt előfordult, hogy kicsivel több pohárral a kezünkben lazítottunk, mint kellett volna, akkor sajnos ettől a szokásunktól is meg kell válnunk. Bár az alkohol oldja a feszültséget és fontos közösségkovácsoló ereje lehet, mérsékelnünk kell a fogyasztását, mert növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Az italok mellett csökkentsük az éjszakai mesterséges fényeket, illetve a vegyi anyagokat is jó, ha elkerüljük. Ezzel szemben sokat tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében azzal, ha vigyázva az erős UV-sugárzásra és hőségre, minél többet tartózkodunk a napon, hogy D-vitamint gyűjtsünk.

Az önvizsgálat kihagyhatatlan

Mindannyian tisztában vagyunk az önvizsgálat fontosságával, de vajon rendszeresen elvégezzük? Tudnunk kell, hogy hogyan működik a testünk, és fel kell ismernünk, amikor valami megváltozik rajtunk vagy bennünk. Ha szokatlan elváltozást észlelünk a mellünkben vagy a hónaljunkon, azonnal kapcsolatba kell lépnünk a háziorvosunkkal vagy nőgyógyászunkkal. Vigyáznunk kell a testünkre, hiszen ő szolgál minket életünk végéig – vissza kell adnunk neki a gondoskodást.

Forrás: Harper’s Bazaar
Fotó: Getty Images