Miért fájhat a haj? Meglepő okai lehetnek!

2020. augusztus 09.
Éreztük már úgy, hogy olyan, mintha a fejünk fájna, ám érdekes módon a fej helyett a hajunk fájt? Nem vagyunk egyedül! A haj vagy a fejbőr fájdalma gyakori jelenség, több oka is lehet, amelyeket nem is olyan nehéz megelőzni vagy kezelni.

Két hivatalos neve is van annak a furcsa érzésnek, amikor olyan, mintha a hajhagymáink égnének. „Ennek a jelenségnek az orvosi neve fejbőr diszesztézia vagy trichodynia – mondta dr. Shyamalar Gunatheesan dermatológus. – A probléma a fejbőr hosszú és széles izmát érinti, és az azt körülvevő kötőszöveteket. Ez a terület sűrű idegi összeköttetésben áll a nyaki idegpályákkal.” A különös fájdalom a szakember elmondása szerint egy elsődleges immunválasz valamilyen hétköznapi ingerre, ami fájdalom, viszketés, égő érzés formájában jelentkezik a fejbőrön.

Mi válthatja ki?

Számos ok állhat amögött, hogy úgy érezzük, fáj a hajunk. A leggyakoribbak egészen banális okok, amelyek könnyen orvosolhatók.

1. Nem mostunk hajat.

A leggyakoribb oka a fejbőr égő, viszkető fájdalmának, hogy túl sok időt hagyunk ki két hajmosás között (ez mindenkinél mást jelent, hiszen minden embernek más a bőrtípusa). Ebben az esetben a zsír felhalmozódik a fejbőrön, ami a hajfájdalom kiváltó ingere lesz, mivel ez remek táptalaj bizonyos gombáknak, amelyek viszketést és gyulladást válthatnak ki a hajhagymákban. Ezek a gombák a bőrünkön élnek egyébként is, ám elszaporodásuk okozhat irritációt, így fájó érzést a fejbőrünkön. Ha ez áll a jelenség hátterében esetünkben, erősebb tisztító hatású, esetleg teafaolaj-tartalmú samponnal hatásosan kezelhetjük a problémát.

2. Túl szoros frizura.

Ha túl szoros lófarkat, fonatot viseltünk órákon át, vagy akár egész nap, szintén azt érezhetjük, hogy a fejbőrünk zsibbad, ég. „Ha gyakran viselünk ilyen frizurát, az gyengítheti a hajhagymákat, és akár hajvesztéshez is vezethet” – figyelmeztetett dr. Gunatheesan. A megoldás ebben az esetben az lehet, hogy időről időre engedjük szabadon a hajunkat, ne húzzuk olyan szorosra a lófarkat, és válasszunk vastagabb hajgumit a frizuránk elkészítéséhez.

Olvastad már?

3. Stressz és trauma.

Ha jelentős stressz ér az életünk bármely területén, vagy traumatikus eseményeken mentünk keresztül, az átlagosnál gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy olyan, mintha a hajunk fájna. A két dolog között lehet összefüggés. „A hajhullás előjele lehet a fejbőrön tapasztalt égő érzés” -–hívta fel rá a figyelmet a bőrgyógyász. A Harvard Orvosi Egyetem vizsgálatai szerint a hajhullás általában más testi változásokkal is együtt jár, például extrém fogyással, változtatással az étrenden, esetleg erős fizikai vagy pszichés trauma is kiválthatja, ami a haj természetes növekedési ciklusát megzavarja. Érdemes ilyen esetben az orvosunkhoz fordulni, illetve szakemberrel konzultálni, hogy a háttérben álló okokat kezelve megszűnjenek a fejbőrön tapasztalt tünetek is.

4. Tenziós fejfájás vagy migrén.

A dermatológus szerint a migrénben szenvedők kétharmada érzi úgy, hogy időnként olyan, mintha a hajuk is fájna. Ezt az idegsejtek ismétlődő kisülése okozza, ami a migrénért is felelős. Nem feltétlenül korlátozódik a fejbőrre ez az érzet, ám általában a terület túlérzékenységéről számolnak be a betegek. Ilyen esetben az egyébként nem fájdalmas ingerek, mint egy gyengéd simítás vagy érintés is erős fájdalmat okoz. 

Mikor forduljunk orvoshoz?

A haj fájdalmát okozhatják más betegségek is, amelyek diagnosztizálása és kezelése szakorvost igényel. A pikkelysömör, ekcéma vagy a hajhagymák szőrtüszőgyulladása is okozhat ilyen tüneteket. „A fő szabály az, hogy ha a fájdalom tartós, más tünetek is társulnak mellé, mint amilyen a fejfájás vagy más neurológiai jelenség, mindenképp szakemberhez kell fordulni – javasolta dr. Gunatheesan. – Ha megnövekedett hajvesztést vagy bőrelváltozásokat észlelünk a fejbőrön, mindenképp látogassunk el egy bőrgyógyászhoz. Sok esetben a hajtömeg felének elvesztésekor tűnik csak fel az embereknek, hogy hullik a hajuk. Fontos tehát, hogy figyeljük a fésűnket, mennyi hajunk jött ki egy-egy fésülködéskor.”

Olvass tovább!

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Unsplash