Az 5 leggyakoribb hiba, amit a maszk viselésekor elkövetünk

2020. április 25.
A maszk idén nyáron az öltözékünk alapdarabja lesz. Ám ahogy a legalább húsz másodperces kézmosás helyes technikáját, úgy a maszkviselés alapszabályait is meg kell tanulnunk ahhoz, hogy valóban hatásos legyen a vírusok terjesztésének és a betegséggel való megfertőződésnek a megelőzésében.

A maszk kötelező viselet lesz mindenkinek, aki olyan helyre indul, ahol másokkal is találkozhat. Ám az, hogy felteszünk az arcunk elé egy maszkot, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az megvéd minket a fertőzésektől, vagy hogy mi megóvunk vele másokat attól, hogy esetleg átadjunk kórokozókat. A helyes maszkhordásnak is megvannak az alapszabályai, ahogy a kézmosásnak is, amelyeket ugyanúgy meg kell tanulnunk.


Mivel a koronavírussal fertőzöttek körülbelül 25-30 százaléka nem tapasztal tüneteket, így azt sem tudják, hogy épp megfertőznek vele másokat, amikor például az utcán telefonálva apró részecskékre tapadva kikerülnek a szervezetükből a vírusok. Ezért szorgalmazzák és teszik kötelezővé egyre több helyen a maszkok viselését. „Tekintsünk úgy a környezetünkre, hogy bárki, akivel összefutunk, aki mellett elhaladunk, potenciális vírushordozó, aki megfertőzhet minket” – mondta Thomas Russo, a Buffalói Egyetem járványtani intézetének vezetője. Annak esélyeit csökkenthetjük tehát a maszk viselésével, hogy megfertőződjünk egy tünetmentes vírushordozó személytől, vagy éppen hogy mi magunk fertőzzünk meg másokat. De arra fontos ügyelni, hogy az alábbi hibákat ne kövessük el a maszkhordás közben.

1. A maszk csak a szájat takarja.

A maszk viselése nem kényelmes. Még a legjobb légáteresztő képességű maszkokban is nehezebb lélegezni. Viszont ha úgy hordjuk a maszkot, hogy az csak a szánkat takarja, olyan, mintha nem is viselnénk semmit. „Általában az orrunkon keresztül lélegzünk. Innen könnyen kikövetkeztethető, hogy ugyanúgy belélegezzük a levegőben lebegő részecskéket, mintha nem lenne semmi az arcunk előtt. Ha mi vagyunk fertőzöttek, egy tüsszentéssel vírusok ezreit szórjuk szét magunk körül” – figyelmeztetett a járványtani szakember.

2. A maszk érintkezik a tárgyainkkal vagy a kezünkkel.

Ha a koronavírus a kezünkre, az arcunkra vagy a testünkre kerül, a maszkunk pedig érintkezik ezekkel, az problémát okozhat. „Ha a maszk belseje érintkezik más testtájakkal – nyakunkba akasztjuk például, homlokunkra, állunkra toljuk, megfogjuk –, majd visszahelyezzük az orrunk, szánk elé, megfertőzhetjük saját magunkat – mondta Russo. – Ha egyszer felraktuk a maszkot, csak otthon vegyük le ismét.”

Olvastad már?

Felhelyezés előtt mindig mossunk kezet, ám még így is ügyeljünk rá, hogy ne érintsük meg a maszk arcunk elé eső részét, csupán a fülre való akasztót vagy kötőt fogjuk meg. Levételkor ugyanez legyen az eljárás: kézmosás után csak a gumit vagy kötőt érintsük meg. A maszk arc előtti része ugyanis fertőzött lehet, ezért vagy egyből dobjuk a szemétbe, vagy a mosásba, ha textilmaszkot viseltünk.

3. Túl laza a maszk.

Az FFP2-es vagy 3-as maszkok helyes felhelyezés mellett szorosan illeszkednek az archoz. A sebészi maszkokat vagy a textilmaszkokat hajlamosak lehetünk túl lazán megkötni, mivel így kényelmesebbek. „Fontos, hogy ne legyen kénylemetlen a maszk, ám a biztonság előrébb való, illeszkedjen szorosan az archoz, hogy valóban a maszkon keresztül lélegezzünk, ne mellette vagy fölötte” – figyelmezetetett a szakember.


4. Csak az orr hegyét takarja a maszk.

A megfelelő méretű és jól felhelyezett maszk egészen az orrnyeregig felér. „Ha csupán az orrunk hegyét fedi a maszk, egy nagy lyukat hagyunk a maszk felső részénél, ahol beáramlik a levegő, így ott nem a maszkon átszűrve érkezik az orrunkhoz” – mutatott ár Russo.

5. Nem megfelelően tisztítjuk és használjuk újra.

A textilmaszkokat mosógépben moshatjuk, ám fontos, hogy minden használat után sor kerüljön erre. Csupán egyszer viseljünk egy maszkot, utána mindenképp mossuk ki. Mivel a Covid-19 vírus érzékeny a zsíroldó hatású szerekre, így a szappanra, a mosogatószerre és a mosószerre is, megtisztíthatjuk ezzel is. Még biztonságosabbá teszi a textilmaszk viselését, ha használat előtt alaposan kivasaljuk.

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash