Miért szeptemberben születnek a legtöbben?

2020. szeptember 18.
Nem csak illúzió, ha úgy érezzük, hogy sokkal több születésnapos ismerősről érkezik értesítés szeptemberben, mint az év bármely más hónapjában. Számos elmélet született az érdekes jelenség magyarázatára.

Matt Stiles újságíró figyelt fel 2016-ban arra a jelenségre, miközben az 1994 és 2014 közötti születési adatokat vizsgálta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban szeptemberben születik a legtöbb gyermek az év többi hónapjához képest. Szeptember 9. a csúcs: ezen a napon átlagosan 12 301 gyermek született a vizsgált húsz évben, szemben az átlagos tizenkétezres születési számhoz. Ám ez nem csak Amerikára érvényes. A fejlett világ legtöbb országában hasonló mintázat rajzolódik ki a statisztikákból. De mi az oka annak, hogy szeptemberben nagyobb a forgalom a szülőszobán, mint például májusban vagy januárban?

Ha vetünk egy pillantást a naptárra, máris sejthetjük az okot. A megtermékenyüléstől átlagosan 38 hét telik el a szülésig, ami azt jelenti, hogy a szeptember 9-én születő gyermekek december 17-én fogantak. A második leggyakoribb születésnap szeptember 19., ebben az esetben december 27. a fogantatás napja. Természetesen nem minden kisbaba születik pontosan a 38. hétre, ám a szeptemberi gyermekek valamikor december vége fel kerültek édesanyjuk hasába. 

Az ünnepek környékén kevesebbet dolgozunk, többet ünneplünk és mulatunk, ami könnyen romantikus hangulatba hozza az embereket. Ezt támasztja alá egy 2018-as felmérés is, amely szerint a legtöbb eljegyzés is december folyamán történik. 

A tudósoknak is megvan a saját elméletük arra, mi állhat a decemberi fogantatások magas száma mögött. Az egyik teória szerint a spermiumok kevésbé működőképesek nyáron, míg egy másik elmélet szerint a petesejtek és a petevezetékek nem engedik át a spermiumokat ezekben a hónapokban. Emellett hatással lehet a megtermékenyülésre a kutatók szerint a hormonháztartás megváltozása, amelyet a fényviszonyok változása okoz a téli hónapokban.

Olvastad már?

Forrás: Motherly
Fotó: Unsplash