A hasi zsír veszélyesebb, mint eddig gondolták

2020. szeptember 26.
Függetlenül az általános testzsírszázaléktól, a has környékére koncentrálódó túlsúly a hízás legveszélyesebb formája. Minél nagyobb ugyanis a hasi zsír mennyisége, annál nagyobb a korai halálozás kockázata.

Átfogó vizsgálatot végeztek azzal kapcsolatban, hogy vajon a csípő és lábak tájékára vagy a hasra koncentrálódó elhízás-e a veszélyesebb. Az új kutatás eredményei pedig megerősítik a korábbi, kisebb tanulmányok eredményeit: a hasi elhízás különösen veszélyes, sokkal jobban előre jelzi a lehetséges betegségek kialakulásának esélyét, mint a testtömegindex vagy a testzsírszázalék.

„A csípőn lerakódó zsír még jótékony hatású is, mivel ez az izomtömeggel arányos általában” – mondta Tauseef Ahmad Khan, a Torontói Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. A hasi zsír viszont veszélyes, mivel hatással van a különböző belső szerveink működésére, állapotára. 

A férfiaknál a 100 centiméter, a nőknél a 86 centiméter a kritikus derékméret, mely fölött jelentősen megnő a kettes típusú diabétesz és a szívroham kialakulásának esélye. Bizonyos kutatások ráadásul a szellemi képességek hanyatlásával is összefüggésbe hozták már a hasi zsír felhalmozódását. 

A szakemberek még mindig csak tanulják, miért lehet különösen veszélyes az alma típusú elhízás, míg a körte testalkat inkább egészséges. Az egyik lehetséges magyarázat a test belsejében felhalmozódó zsír, a szövetek közötti zsír lehet, amely befolyásolja a szervek normális működését. A nagyobb csípő és comb viszont jobb anyagcserével és szívműködéssel társul a kutatások szerint.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash