A testsúly meglepő hatással van az agyra

2020. augusztus 12. |

Amikor valakire felszalad pár kiló, az agy minden területén csökken az aktivitás és romlik a vér áramlása. Ez állhat a hátterében annak, hogy az elhízás nagyobb kockázatot jelent az Alzheimer-kórra és az időskori mentális problémák kialakulására egy friss kutatás szerint.

Az eddigi legnagyobb kutatást végezték az elhízás és az agyi működési zavarok összefüggéseinek vizsgálatára. A tudósok több mint 35 ezer felvételt elemeztek, hogy kiderítsék, az agy aktivitása és a véráramlás az agyi régiókban változik-e a testsúly változásával.

„A tanulmány megmutatta, hogy a túlsúly és az elhízás komoly hatással van az agy működésére, és jelentősen növeli az Alzheimer-kór, illetve más pszichiátriai és kognitív problémák kialakulásának kockázatát” – jelentette ki dr. Daniel G. Amen neurológus, a tanulmány szerzője.

A legfrissebb statisztikák szerint az amerikaiak 72 százaléka, a felnőtt magyar lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek duplája. Ez aggasztó adat a mentális egészség és a szellemi képességek hanyatlása szempontjából is.

„Ha elfogadjuk, hogy az Alzheimer-kór összefüggésben van az életmóddal, olyan évtizedben élünk, ami fordulópontot jelent a betegek számában. Ez a kutatás megmutatta, hogy egyenes összefüggés van a kognitív problémák kialakulása és az elhízás között, az agyunk válaszol a testünk állapotára” – mondta dr. George Perry neurobiológus a kutatás eredményeire reagálva.

Célzott beavatkozásra van szükség a tanulmány alapján, hogy megelőzzük az elhízás következményeit, az Alzheimer-kór megelőzését ugyanis a fiatalok között kell kezdeni. A kutatók szerint ez létfontosságú ahhoz, hogy a társadalmi katasztrófát elkerülhessük.

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?