A testsúly meglepő hatással van az agyra

2020. augusztus 12.
Amikor valakire felszalad pár kiló, az agy minden területén csökken az aktivitás és romlik a vér áramlása. Ez állhat a hátterében annak, hogy az elhízás nagyobb kockázatot jelent az Alzheimer-kórra és az időskori mentális problémák kialakulására egy friss kutatás szerint.

Az eddigi legnagyobb kutatást végezték az elhízás és az agyi működési zavarok összefüggéseinek vizsgálatára. A tudósok több mint 35 ezer felvételt elemeztek, hogy kiderítsék, az agy aktivitása és a véráramlás az agyi régiókban változik-e a testsúly változásával.

„A tanulmány megmutatta, hogy a túlsúly és az elhízás komoly hatással van az agy működésére, és jelentősen növeli az Alzheimer-kór, illetve más pszichiátriai és kognitív problémák kialakulásának kockázatát” – jelentette ki dr. Daniel G. Amen neurológus, a tanulmány szerzője.

A legfrissebb statisztikák szerint az amerikaiak 72 százaléka, a felnőtt magyar lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek duplája. Ez aggasztó adat a mentális egészség és a szellemi képességek hanyatlása szempontjából is.

„Ha elfogadjuk, hogy az Alzheimer-kór összefüggésben van az életmóddal, olyan évtizedben élünk, ami fordulópontot jelent a betegek számában. Ez a kutatás megmutatta, hogy egyenes összefüggés van a kognitív problémák kialakulása és az elhízás között, az agyunk válaszol a testünk állapotára” – mondta dr. George Perry neurobiológus a kutatás eredményeire reagálva.

Célzott beavatkozásra van szükség a tanulmány alapján, hogy megelőzzük az elhízás következményeit, az Alzheimer-kór megelőzését ugyanis a fiatalok között kell kezdeni. A kutatók szerint ez létfontosságú ahhoz, hogy a társadalmi katasztrófát elkerülhessük.

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash