Az édesszájúság vége: átprogramozható az ízlés az agyban

2020. november 22.
Mi történik az agyunkban, amikor megérezzük egy sütemény édes ízét vagy a grépfrút keserűségét? Egy friss kutatás eredményei teljesen újraírták, amit eddig az ízlésről és ízlelésről tudtunk. Eszerint az ízlés az agyunkban újraprogramozható, nem eleve elrendelt dolog az édesszájúság.

A Stony Brook Egyetem tudósai rájöttek, hogy az ízlést nem az idegsejtek egy bizonyos csoportja befolyásolja és határozza meg, mint azt korábban gondolták, hanem egymást átfedő neuronok az agyban. Ez a felfedezés ellentmond tehát annak az eddig érvényes(nek hitt) elképzelésnek, hogy az ételekkel kapcsolatos ízlésünket az agykéreg egy bizonyos részében található idegsejtek határozzák meg. 

izles-agy-idegrendszer-edesszaju

Amikor a szánkba veszünk valamilyen ételt vagy italt, az idegrendszerünk a nyelvünkből induló ingert továbbítja az agynak, ahol az agykéregben vált ki aktivitást. Emiatt gondolták azt a tudósok korábban, hogy egy ízlelő kéreg felelős azért, milyen ételeket fogyasztunk szívesebben, és ez eleve genetikailag kódolt.

„A kutatásunk ennek pont az ellenkezőjét bizonyította – mondta dr. Alfredo Fontanini neurobiológus, a kutatás vezető szerzője. – Ahelyett, hogy minden íz az agykéreg egy meghatározott neuronjában váltana ki aktivitást, minden íz az agykéregben szerte található idegsejteket összehangoltan mozdítja meg, mint egy zenekar hangszereit, amelyek különböző szólamokat játszanak.”

A felfedezés azért fontos, mert kiderült, hogy az ízlelés mégsem olyan eleve elrendelt és egyszerű dolog, mint ahogy eddig gondolták. Az idegsejtek taníthatók és átprogramozhatók, így az életmód- és étrendváltáshoz adhatnak segítséget a most megismert, ízérzékeléssel és ízleléssel kapcsolatos új felfedezések.

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash