5 lakberendezési trend, ami eltűnik 2021-ben

2020. december 09.
Ahogy a divat, úgy a lakberendezési trendek is jönnek-mennek. Van, ami tovább velünk marad, ám vannak tiszavirág-életű hóbortok. Mutatjuk, melyek azok az irányzatok, amiket 2021-ben már el is felejthetünk, és mik azok, amik még hosszú ideig velünk maradnak.

Ezektől a trendektől búcsúzunk

Bármennyire is szerettük a szürke konyhabútort vagy éppen a minimalista fehér otthonokat, nem állták ki a koronavírus-járvány próbáját, és más, népszerűbb lakberendezési trendek veszik át a helyüket 2021-ben a szakemberek szerint.

1. Elszürkül teljesen a szürke konyha

Dennese Guadelupe Rojas belsőépítész szerint az egyik első távozó a lakberendezési trendek közül a konyha szürke színe lesz. „A konyha különböző részeinek szürkére festése vagy a szürke konyhaszekrények nagyon rideg és távolságtartó érzetet keltenek. Az élénkebb színek egyre növekvő népszerűsége kiszorítja 2021-ben a szürkét” – mondta Rojas, aki szerint a trendkövetők indigókék elemeket visznek majd a konyhájába jövőre.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Wood Works (@thewoodworks)

2. Véget ér a fehér minimalizmus kora

Hosszú ideje kitart a csupa fehér lakásbelsők és minimalizmus kora, ám a népszerűségnek a koronavírus-járvány úgy fest, véget vet. Ahogy több időt töltenek otthon az emberek, és kevesebbet az munkahelyükön, éttermekben, barátaiknál, úgy vágynak több ingerre, amelyet a semleges és minimális berendezés nem feltétlenül adhat meg. A színek behatolnak az otthonainkba, hogy vizuálisan érdekesebb tereket és felületeket hozzunk létre általuk.

3. Búcsúzik az art deco.

A Mad Men – Reklámőrültek című sorozat alapozta meg az art deco és az 1950-es, 1960-as évek dizájnelemeinek népszerűségét a lakberendezésben. Az új év azonban új irányzatokkal indul Heather Goerzen lakberendező szerint, aki úgy véli, most egy jó időre búcsút veszünk a mogyoróbarna fától, vékony bútorlábaktól és geometrikus mintáktól.

4. Nem festjük már más színűre csak az egyik falat.

Nagyon nagy népszerűségnek örvendett az elmúlt években az a divat, hogy egy-egy helyiség egyetlen falát más színűre festették vagy tapétázták. A trend, amely 2021-ben már nem is lesz annyira divatos, onnan indult a belsőépítész szerint, hogy így próbálták érdekesebbé tenni a teret. „A más színűre festett falak valójában zavaróak és gyerekesek” – jelentette ki Rojas, aki reméli, hogy a monokróm falfestéshez térünk vissza az elkövetkező években.

5. A bútorkollekciók ódivatúvá váltak.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az egymáshoz illő bútorokból álló szobabelső rendszerek nem fejezik ki a lakójának  személyiségét. „Ezek inkább a tervezők álmai, mintsem a valódi otthonokat lakályossá tevő berendezések.” Ahelyett tehát, hogy megvennénk az összes, egy kollekcióba való bútort és kiegészítő elemet, érdemes lesz csipegetnünk egy kicsit ebből, egy kicsit abból is.

Olvastad már?

Ezek a trendek uralják majd 2021-et

A koronavírus-járvány nyomán egyre többen és egyre többet vágyakoznak a természetbe, a természetesség után. A cottagecore, majd a cabincore pedig úgy tűnik, letarolja a lakberendezést jövőre.

1. A nagyidivat egyre népszerűbb lesz.

2020-ban a biztonságos gyermekkor és az ezredforduló időszakának hangulatára való nosztalgia nagyon erőssé vált az emberekben a koronavírus-járvány nyomán. Ez megjelenik a lakberendezésben is: a virágos tapéták, antik festmények, porcelánok, horgolt plédek és terítők, egy csipetnyi vintage hangulat eddig óvatosan lopózott be az otthonokba, ám a cottagecore a nyár folyamán kétségtelenül átvette a vezetést a trendek között.

2. Rusztikus kerámia váltja a mértani pontosságú konyhacsempét.

Az egyszínű, makulátlanul fehér porcelán vagy üveg konyhacsempe is elköszön 2021-ben. A természetes, rusztikus, etnikus jellegű kerámiaburkolat kiszorítja a személytelenséget. Lehet, hogy túl nagy kiadást jelentene, ha az egész konyhát kézzel készített kerámiacsempével akarnánk burkolni, ezért jó ötlet egy-egy stratégiai helyen elhelyezni ilyet, mintegy művészeti alkotás szerepét betöltve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Magda (@myhome_my_way)

3. Még több zöld konyhaszekrény vár ránk.

Az utóbbi években, ha szerettünk volna egy kis hangsúlyt adni a konyhának, a falat festettük zöld vagy szürke, esetleg más sötét árnyalatúra. 2021-ben azonban a falak egyszínűek és világosak lesznek, a régi idők zöld konyhaszekrényének színe azonban a legnépszerűbb lesz jövőre, lehetőleg világos márványpulttal kombinálva.

4. A fonott és rattanbútorok a csúcsra érnek.

Ross Thompson belsőépítész szerint az otthonosság és a melegség mindennél fontosabb lesz 2021-ben, így a rattan- és fonott bútorok népszerűsége szárnyal majd. Ez a külső és belső terekre egyaránt igaz a szakember szerint.

5. Természetes anyagok a műanyagok helyett.

Ahogy a környezettudatos gondolkodás egyre erősebbé válik az emberekben, úgy szorítják ki a természetes, sőt, újrahasznosított textilek a poliésztert, nylont és műselymet. Mivel a fenntarthatóság lesz a kulcsszó, ha függönyöket, ágytakarókat vagy ágyneműt vásárolunk, az organikus pamut és len lesz az a két alapanyag, amelyekkel otthonunkat 2021-ben dekoráljuk.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash, Instagram