Azt minden táplálkozástudományi szakember leszögezi már a legelején, hogy semelyik növényi tej nem tartalmazza azokat a tápanyagokat és vitaminokat, amelyek természetesen megtalálhatók a tejben. A D- és B12-vitamint, valamint kalciumot általában pótlólagosan adják mind a zabtejhez, mind a mandulatejhez. „Addig, amíg ezeket a tápanyagokat hozzáadják az alternatív tejekhez, ugyanolyan jó forrásai ezeknek a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a tej” – mondta dr. Laura Yudys, a Northwestern Egyetem Központi Kórházának klinikai tápanyagszakértője.
Azonban a tápanyagtartalom és az összetevők értelemszerűen különböznek a mandula- és zabtejben, így érdemes fontolóra venni ezeket a tényezőket is, mielőtt egyik vagy a másik mellett döntünk.
Zabtej
A zabtej készítéséhez a zabot áztatják vízbe, majd pépesítik, ezután a sűrű pépet leszűrik, így egy selymes, lágy ital marad hátra, ami nagyon hasonlít a tehéntejhez. A legtöbb zabtej zabot, vizet, olajat és a hozzáadott tápanyagokat tartalmazza. Ehhez jöhetnek a tartósítószerek és édesítőszerek bizonyos típusoknál.
Egészségügyi előnyök A márkától függ a pontos tápanyagtartalom, ám általában ezekkel a hasznos tulajdonságokkal számolhatunk, ha a zabtejet választjuk.
- A napi ajánlott beviteli érték 20 százalékát tartalmazza a zabtej D-vitaminból. Ez a vitamin a csontok építéséhez és erősen tartásához, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges.
- A napi ajánlott beviteli érték 25 százalékát tartalmazza kalciumból. Ez az ásványi anyag az erős fogakhoz és csontokhoz szükséges.
- A B2-vitamin néven is ismert riboflavinból a zabtej a napi ajánlott mennyiség 45 százalékát fedezheti. Ez az egészséges anyagcseréhez, májműködéshez, illetve a haj, bőr és szemek egészségéhez szükséges.
- Körülbelül 3 gramm élelmi rostot tartalmaz a zabtej, amely az emésztést segíti, és megelőzi a székrekedést.
Kinek ajánlott? A zabtejet annak ajánlják a szakemberek, akik laktózintoleranciában szenvednek és/vagy allergiásak az olajos magvakra, hiszen természetesen tej-, szója- és olajosmagmentes tejpótló italról van szó.
Hátrányok A zabtejnek általában magasabba a kalória- és zsírtartalma, mint a mandulatejnek. Yudys szerint arra is figyelni kell, hogy ne a hozzáadott cukrot tartalmazó változatokat válasszuk, mert ez majdnem olyan, mintha üdítőt fogyasztanánk.
Kinek nem ajánlott? A zabfélékkel szembeni allergia esetén mindenképp kerülni kell a zabtejet, illetve a cöliákiában szenvedőknek oda kell figyelniük, milyen típust választanak. „Ha valaki cöliákiás, csak olyan zabtejet válasszon, amelyen világosan jelzik, hogy gluténmentes az adott termék. Bár a zab önmagában nem tartalmaz glutént, a gyártási folyamat során szennyeződhet más gabonafélékkel közös gyártósor használata miatt” – figyelmeztetett a szakember.
Olvastad már?
Mandulatej
A megőrölt mandulát vízbe áztatják, majd átszűrik. Rengeteg változatban megvásárolható az így készülő mandulatej – az ízesített, édesített variációktól a natúrig, a karragéneket és guargumit állagjavítóként tartalmazótól a csupán E- és D-vitaminnal dúsított változatig.
Egészségügyi előnyök A zabtejhez hasonlóan főként a hozzáadott tápanyagok mennyiségére fontos figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy pótolja a tehéntejet az étrendünkben a mandulatej.
- Kalciumból egy csésze mandulatej körülbelül 450 milligrammot tartalmaz, ami a napi ajánlott beviteli érték 35 százaléka.
- Az E-vitamin-szükséglet felét fedezheti egy csésze mandulatej. Ez a vitamin a látáshoz, vérképződéshez, az agyműködéshez és a bőr egészségéhez elengedhetetlen.
Kinek ajánlott? Laktózintoleranciban, gluténérzékenységben vagy cöliákiában szenvedőknek is jó alternatíva lehet a mandulatej, mivel természetesen tej-, glutén- és szójamentes. Mivel alacsonyabb a kalóriatartalma, mint a zabtejnek, azoknak is jobb választás, akik figyelik a súlyukat. Ugyanakkor az alacsonyabb kalóriaérték azt is jelenti, hogy más tápanyagokat illeszthetünk be anélkül az étrendünkbe a mandulatej fogyasztása mellett, hogy többletenergiát vinnénk be szervezetünkbe.
Hátrányok A mandulatej nem segíti a fehérjepótlást, csupán 1 gramm fehérjét tartalmaz egy csésze. A szakember ezért felhívja rá a figyelmet, hogy mindenképp szükséges más fehérjeforrásokkal pótolni a szükséges mennyiséget.
Kinek nem ajánlott? Az olajos magvakra allergiásoknak nem árt óvatosnak lenniük a mandulatejjel.
Mind a mandulatejről, mind a zabtejről elmondható, hogy egészséges tejpótlók lehetnek, ha odafigyelünk az egyéni érzékenységekre és allergiákra, illetve nem a cukrozott, mesterséges adalékokat tartalmazó variációkat vásároljuk meg. A kétféle növényi ital között nincs nagy különbség a tápanyagok tekintetében, inkább a kalóriatartalom az, ami a mandulatej javára billentheti a mérleget, ha figyelni akarunk a napi energiabevitelünkre.
Olvass tovább!
Forrás: Insider
Fotó: Unsplash