Így legyen világos télen is a lakás – a halványrózsaszín falaktól a villanykörtékig

2020. december 26.
Lehangoló az időjárás, lehangoló a járványhelyzet, nehéz karácsonyi hangulatba kerülni idén. Bár kintről nem áramlik be túl sok napfény az otthonokba, a szakértők egyszerű, ám annál hatékonyabb tippjeivel maximalizálhatjuk télen is a világosságot odabent.

Reggel, mikor felkelünk, még sötét van odakint, délután, mikor végzünk a munkával, már sötétedik. Sokkal nehezebb a téli hónapokban elviselni a járvány okozta stresszt és szorongást is, különösen így, hogy kevesebb időt tölthetünk a szabadban. Mutatjuk, a szakértők hogyan maradnak a napos oldalon, milyen trükkökkel teszik a lehető legvilágosabbá otthonaikat.

tel-lakas-vilagos

Nézzünk a padlóra

„Az embereknek automatikusan a falak jutnak eszébe, amikor világosabbá akarnak tenni egy szobát, pedig a padló visszaveri a fényt” – mondta Sophie Robinson belsőépítész. Ha sötét fa padlóburkolatunk van, esetleg komor színű szőnyegeink, szerezzünk be helyettük világosat, borítsuk ezekkel a padlót. Ez egyszerű és alapvetően nem túl drága megoldás arra, hogy azonnal világosabb legyen egy helyiség.

Ragyogjanak a színek

A halvány színű falak bármilyen helyiséget világosabbá tesznek a szakértő szerint, ám ne a ragyogó fehéret vagy a világosszürkét válasszuk. „Különösen ősztől tavaszig gyakori az amúgyis szürke időjárás, így a hideg szürke vagy ragyogó fehér falak még depressziósabbá tehetnek. Napfényes időben remekül festenek, főleg déli tájolású szobákban, ám sötétben és északra néző otthonokban nem árasztanak túl szívderítő hangulatot” – mondta Robinson, aki azt javasolja, válasszuk inkább a fehér melegebb árnyalatát vagy nagyon világos, ám meleg tónusú színeket, például pasztell rózsaszínt. 

Lomtalanítsunk

A túlságosan zsúfolt berendezés rányomja a bélyegét a hangulatunkra is, ráadásul a fényt sem engedi szabadon áramolni. „Dobjunk ki annyi dolgot, amennyit csak lehet – javasolta Emilie Fournet lakberendező. – Amiket szeretünk, rendezzük el polcokon, és állítsunk be egy tükröt az ablakkal szemben, hogy minél többfelé szórja szét a fényt a helyiségben.”

Olvastad már?

Légies bútorok

Az új bútorok eladása ugrásszerűen megemelkedett a bevezetett karantén óta. Ha még mindig azon törjük a fejünket, hogy lecseréljük a nappali berendezését, válasszunk minél légiesebb, kecsesebb darabokat. „Kerüljük a nehéz, robosztus bútorokat, amennyire csak lehet. Egy kisebb kanapé és mellé egy karosszék sokkal kevésbé nyomja rá a bélyegét egy helyiségre, mint egy nagy ülőgarnitúra” – javasolta Fournet.

Rétegezzük a fényt

Ha csak egy, középre felfüggesztett lámpával világítunk a lakásunk legtöbb helyiségében, valószínűleg nem teszi túl kellemessé a szoba hangulatát. Középen világos lesz ugyan, ám az ezen kívül eső sarkok árnyékosak maradnak. „Helyezzünk el állólámpákat, felfelé világító karos lámpákat a falra, hogy minél több helyről érkezzen a világosság. 

Cseréljünk égőket

Ha már a lámpáknál tartunk, érdemes átnézni, milyen égőket tekertünk a lámpáinkba. Válasszunk melegebb fényű égőket, így kevésbé lesz rideg, orvosi rendelő hangulatú az otthonunk. A fürdőszobában lehetnek hasznosak a fehérebb fények, ahol szükség lehet arra, hogy kontrasztosabban lássuk például az arcunkat a tükörben. 

Ne fedjük el az ablakokat

Télen nincs szükség a nehéz, a napsugarakat minél jobban kiszűrő függönyökre. Cseréljük le őket könnyebb, áttetszőbb pamutfüggönyre, vagy egyáltalán ne rakjunk semmit az ablak elé, hogy szabadon áramolhasson be az a kevéske napfény, ami ilyenkor jut. Érdemes átgondolni azt is, hogy nagyobb bútorok nem blokkolják-e a természetes fény útját az ablaknál.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash