Két perc reggel, és lendületbe jövünk

2021. január 11. |

Tanulás vagy munka előtt, azaz reggelente elég ha két percet mozgunk, és az agyunk máris lendületet kap. Egy új tanulmány szerint elegendő ennyi idő, hogy energikusan induljon a reggel.

A svéd Jönköping Egyetem kutatói tizenhárom, 2009 és 2019 között készült elemzést vizsgáltak, amelyek a testmozgás 18–35 évesekre gyakorolt hatásaival foglalkoztak. A vizsgálat eredményéről a Translational Sports Medicine folyóirat számolt be, és azt a következtetést vonták le, hogy 2 perc és 1 óra közti, aerob testedzés végzése, például futás, gyaloglás vagy kerékpározás, javítja a fiatal felnőttek tanulási és memóriafunkcióit.

A mérsékelt vagy magas intenzitású, akár csak 120 másodpercig végzett testmozgás hatására javult a tanulási memória, a tervezés és problémamegoldás, a koncentráció és a beszédkészség. A pozitív hatás akár két órán át is fennmaradt.

A kutatók szerint a munka vagy a tanulás előtti testmozgás előnyös lehet, de az optimális edzési stratégiákhoz szerintük további kutatásra van szükség. „Az elemzés azt mutatja, hogy a kódolás (az agy memóriába történő tárolásának első szakasza) előtt végzett aerob testmozgás javítja a fiatal felnőttek tanulási és memóriafunkciót” – mondták a tanulmány szerzői.

Egy korábban készült, az American Academy of Neurology folyóiratban közzétett, 66 év  átlagéletkorú emberekről szóló tanulmány szerint a rendszeres testmozgás az idősebb felnőttek gondolkodását és verbális képességeit is növelheti. Ennek az az oka, hogy a mozgás hatására több oxigénben gazdag vér jut az agyba.

Még több cikket találsz a Well&Fit oldalán!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód