Két perc reggel, és lendületbe jövünk

2021. január 11.
Tanulás vagy munka előtt, azaz reggelente elég ha két percet mozgunk, és az agyunk máris lendületet kap. Egy új tanulmány szerint elegendő ennyi idő, hogy energikusan induljon a reggel.

A svéd Jönköping Egyetem kutatói tizenhárom, 2009 és 2019 között készült elemzést vizsgáltak, amelyek a testmozgás 18–35 évesekre gyakorolt hatásaival foglalkoztak. A vizsgálat eredményéről a Translational Sports Medicine folyóirat számolt be, és azt a következtetést vonták le, hogy 2 perc és 1 óra közti, aerob testedzés végzése, például futás, gyaloglás vagy kerékpározás, javítja a fiatal felnőttek tanulási és memóriafunkcióit.

A mérsékelt vagy magas intenzitású, akár csak 120 másodpercig végzett testmozgás hatására javult a tanulási memória, a tervezés és problémamegoldás, a koncentráció és a beszédkészség. A pozitív hatás akár két órán át is fennmaradt.

A kutatók szerint a munka vagy a tanulás előtti testmozgás előnyös lehet, de az optimális edzési stratégiákhoz szerintük további kutatásra van szükség. „Az elemzés azt mutatja, hogy a kódolás (az agy memóriába történő tárolásának első szakasza) előtt végzett aerob testmozgás javítja a fiatal felnőttek tanulási és memóriafunkciót” – mondták a tanulmány szerzői.

Egy korábban készült, az American Academy of Neurology folyóiratban közzétett, 66 év  átlagéletkorú emberekről szóló tanulmány szerint a rendszeres testmozgás az idősebb felnőttek gondolkodását és verbális képességeit is növelheti. Ennek az az oka, hogy a mozgás hatására több oxigénben gazdag vér jut az agyba.

Még több cikket találsz a Well&Fit oldalán!