Ezért érdemes minden nap sétálni

2021. január 26.
Ritkán gondolunk a gyalográsra edzésformaként, pedig számos pozitív egészségügyi hatása van, amelyek nemcsak a fittséghez, de a mentális egészség fenntartásához is hozzájárulnak.

A séta sok ember számára javasolt futás helyett, mivel bár sok izmot megdolgoztat, kisebb intenzitása miatt könnyedén végezhető hosszabb ideig is, ami különösen jól jöhet térd-, boka- és hátproblémákkal vagy túlsúllyal küzdőnek. A sétálás nemcsak szív egészségét és a csontok erősségét támogatja, hanem csökkenti számos betegség, például a magas vérnyomás, a szívroham és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.   

gyaloglás-pozitív-hatásai

A gyaloglás a súlycsökkentéshez is hozzájárulhat, ha alacsony vagy közepes intenzitású edzésnek megfelelően hajtjuk végre: „Egy edzés hatékonyságával is felérhet az a séta, ami annyira megnöveli a pulzusunkat, hogy beszélgetni még kényelmesen tudunk, de nem lennénk képesek énekelni vagy kiabálni közben” – mondta Tom Cowan sportterapeuta a Popsugarnak. 

Mit jelent pontosan az, hogy növeljük a gyaloglás intenzitását? 

Viszonyításképp: körülbelül 80szor lépünk egy perc alatt, ezt a tempót 100 lépésre emelve beszélhetünk a szív- és érrendszeri erőnlétfejlesztéséről. A tempó növelése és gyakori váltogatása mellett érdemes egyéb változókat is beiktatnunk: 

1. Fokozatos távolságnövelés 

Mint minden testmozgás megkezdésekor, a sétálásnál is érdemes fokozatosan növelni a teljesítményt. Erre jó praktika lehet a 10%-os szabály, azaz, hogy a szokásos megtett távolságunkhoz képest kezdetben hetente, majd akár 2-3 naponta plusz 10%-nyi utat teszünk meg. Tehát, ha eddig 3 km-t gyalogoltunk, legközelebb próbálunk meg 300 méterrel hosszabb úton haladni. 

2. Kihívások keresése 

A gyaloglás intenzitásnövelésének remek módja az, ha változatos terepen haladunk. Próbáljunk olyan útvonalat választani, ami dombos, esetleg lépcsőzéssel jár. Egy tanulmány szerint a lépcsőn haladás kétszer olyan megterhelő, mint a gyors séta a sík talajon, és 50 százalékkal nehezebb, mint a meredek lejtőn gyaloglás. 

3. Sétabot használata 

A járás intenzitásának növelésére egy másik módszer a sétabotok használata, amelyek növelik a felsőtest izomcsoportjainknak terhelését. A botok használata nagyban hozzájárul a teljes testmozgáshoz, ami magasabb pulzusválaszhoz és magasabb (20-45%-kal több) kalóriaégetéshez vezethet a „normál” sétához képest. 

gyaloglás-pozitív-hatásai

rendszeres gyaloglás mentális hatásai 

Noha tudjuk, hogy a gyaloglás milyen pozitív élettani előnyökkel járhat, gyakran elfelejtjük – pedig legalább ugyanilyen fontos –, hogy a mentális egészégre is jó hatást gyakorol. 

A tudósok szerint még egy rövid, 10 perces séta is hangulatjavító hatású, emellett növeli szellemi teljesítőképességünket és energiaszintünket – tehát 3 olyan dolgot eredményez, ami senkinek sem jön rosszul az otthoni bezártság időszakában. 

Rengeteg kutatás igazolja, hogy a rendszeres sétálás javítja a memóriát és megakadályozza az életkor előrehaladtával gyakran előforduló agyszövetkárosodást. Ráadásul a pszichológusok megállapították, hogy a szorongás tüneteinek enyhítésében 10 perc séta ugyanolyan hatásos lehet, mint egy 45 perces edzés. 

„A séta mentális egészséget támogató hatását azzal fokozhatjuk, ha megfigyelünk a minket körülvevő környezetben hallható hangokat, vagy a testünk mozgását, azt, ahogy a lábunk folyamatosan érintkezik a talajjal” – magyarázta dr. Myra Altman, a Modern Health pszichológusa és a klinikai ellátásért felelős alelnöke.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!