Amikor tilos a csók, de unokatestvérek házasodhatnak: 10 furcsa szextörvény Amerikából

2021. február 14.
Ha valamiért furcsa, szexszel kapcsolatos törvényekre keresnénk rá az interneten, Amerikát dobná fel első helyen a Google. Az ország törvénykönyve ugyanis a bizarr szabályok aranybányája, amelyek közül sok annyira abszurdnak tűnik, hogy nehéz elhinni: máig érvényben van.

Nem árt vigyázni Valentin-napon annak, aki most Amerikában időzik. Az ország szexszel kapcsolatos törvényei ugyanis annyi furcsa, bizarr szabályt tartalmaznak, hogy ha tényleg betartatja őket a rend morcos őre, rossz véget érhet akár az első randevú is.

szex-torveny-amerika-buntetes-hazassag

1. Illegális elcsábítani és megrontani férjezetlen nőt Michiganben

A törvény egészen régi, 1931-ben fogadták el Michigan államban. Eszerint „azt a férfit, aki elcsábít és megront egy férjezetlen nőt, bűncselekményt követ el”. Ha a bíróság is bűnösnek találja, akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható a gaz amorózó, vagy legfeljebb 2500 dolláros pénzbírságot kell fizetnie. Mivel nem túl precíz szabály, ezért ritkán használták. Ám az ügyvédek gyakran hivatkoztak rá, mert ügyfeleik számára mentőövet jelentett a súlyosabb büntetések alól bizonyos bűncselekményeknél.

2. Utah-ban bonyolult házasodni unokatestvéreknek

Amerikában államonként változik, összeházasodhat-e valaki az unokatestvérével. Az első fokú unokatestvérrel való házasság 25 államban tilos, 20-ban viszont legális. A maradék öt államban pedig bonyolult. Utah-ban plédául az első fokú unokatestvérek csak akkor házasodhatnak össze, ha elmúltak 55 évesek, és bizonyítani tudják a bíróság előtt, hogy nem lehet gyermekük. Minden más esetben mindkettejüknek várni kell, míg elmúlnak 65 évesek, ezután bármilyen korlátozás nélkül frigyre léphetnek.

3. Egy New Jersey-i kisvárosban technikailag tilos a flörtölés

A Haddon Township nevű kisváros területén a törvények szerint tilos a flörtölés. A szabály szerint, „aki a másik nembe tartozó ismeretlen személlyel szavakkal, jelekkel vagy gesztusokkal ismerkedni próbál annak akarata ellenére”, azt szabályszegést követ el. Úgy tűnhet, hogy ez a törvény bünteti az utcai zaklatást, füttyögést, ám technikailag az ártatlan flörtölést ugyanúgy törvényen kívül helyezi. 

4. Texasban tilos négynél több vibrátort birtokolni

Texas államban bűncselekménynek számít „hat vagy annál több obszcén eszköz vagy tárgy vagy hasonló obszcén cikk birtoklása”. Ezek közé az eszközök közé tartozik például a vibrátor és műpénisz is. Texasban tehát több fegyvere lehet az embereknek – és magával viheti bármilyen nyilvános helyre – , mint szexjátéka. 

5. Nebraskában nem házasodhatnak össze olyanok, akiknek nemibetegsége van

„Senki, akinek nemi úton terjedő betegsége van, nem házasodhat ebben az államban” -–szól a nebraskai törvény. Ritkán kerül sor az alkalmazására, és remélhetőleg egy nap el is törlik hivatalosan a kódexből. Ám 2020 januárjában Matt Hansen szenátor már benyújtott egy javaslatot, amely megengedné, hogy anélkül házasodjanak az emberek, hogy az bármilyen formában függne attól, van-e nemi betegségük vagy sem.

Olvastad már?

6. Észak-Karolinában nem élhetnek együtt, akik nem házasok

Öt olyan amerikai állam van, ahol illegális az élettársi kapcsolat. „Ha bármely férfi és nő, akik nem házastársai egymásnak, köztük szexuális kapcsolat, együttélés és gazdasági közösség áll fenn, vétséget követ el” – szól az állam élettársi kapcsolatot tiltó törvénye. 

7. Számos államban bűncselekmény a házasságtörés és paráznaság

A nyugati világ országaiban már nem tekintik bűncselekménynek a házasságtörést, bár válóoknak minősülhet. Ugyanez nem mondható el az Amerikai Egyesült Államokra, ahol 18 államban szexuális bűncselekménynek minősül, ha valaki megcsalja a férjét vagy feleségét. Idahóban például egy házasságtörő akár ezerdolláros büntetést vagy három év börtönt is kaphat. Hat államban pedig a paráznaság is bűncselekménynek számít, amibe minden olyan szexuális viszony beleszámít, amely nem házastársak között történik. Ez a hat szigorú állam Idaho, Illinois, Massachusetts, Mississippi, Dél-Karolina és Utah. 

8. Dél-Karolinában a hamis házassági ígéret börtönt érhet

Ha valakinek házassági ígéretet teszünk úgy, hogy valójában nem áll szándékunkban összekötni vele az életünket, Dél-Karolinában a börtönbe juttathat. Itt ugyanis a másik fél elcsábítása házasság ígéretével olyan vétség, amelyért komoly pénzbírsággal vagy akár egyéves fegyházzal sújtják az elkövetőjét.

9. Ne tanítsunk semmit a poligámiáról Mississippiben!

Ha el akarjuk magyarázni valakinek, mi a poligámia, ne Mississippiben tegyük. Itt ugyanis illegális „másokat a poligámiával kapcsolatos doktrínákról, elvekről vagy tanokról oktatni”. Ha mégis így tesz valaki, 500 dolláros büntetést kell fizetnie vagy hat hónapra börtönbe kerülhet.

10. Jobb, ha a mellpárnát nem vesszük elő Kern megyében

A kaliforniai Kern megye törvényalkotóinak komoly fejtörést okoztak a női mellekről mintázott párnák képei. Különösen az autópálya mellett. A megye vezetői szerint ezen párnák nyilvános árusítása az autóút mellett „vulgáris és helytelen, nem lehet ignorálni vagy egyszerű járókelőként elkerülni”. Ezért megtiltották hogy árusítsák vagy egyáltalán reklámozzák, kirakják a párnákat az utak 300 méteres körzetében. Aki ezt mégis megszegi, 500 dollárost pénzbírságot fizethet vagy 90 napra börtönbe kerülhet. 

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!