4 nagy mítosz a Covid-variánsokról, amiknek nem szabad bedőlni

2021. február 03.
Az elmúlt hónapokban már nem csak a koronavírus-járvány második, bizonyos országokban harmadik hulláma borzolta a kedélyeket. Az új vírusvariánsok megjelenése is aggodalommal tölthette el az embereket. Bár a mutációk ténye nyugtalanító lehet, különösen, hogy már nyugodtabb időszakban reménykedtünk, a brit, dél-afrikai és brazil vírusvariánsok körül keringenek olyan mítoszok, amelyeknek jobb nem bedőlni.

Ahelyett, hogy a védőoltásnak köszönhetően már a fényt látnánk az alagút végén a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, az új vírusmutációk megjelenésével inkább ismét a bizonytalanság érzése szegődött mellénk. Ám a hírek szerencsére nem kizárólag rosszak, és fontos megcáfolni négy olyan elterjedt mítoszt is a brit, dél-afrikai és brazil variánssal kapcsolatban, amelyek még jobban elbizonytalaníthatnak.

covid-19-koronavirus-mutacio-mitosz

1. mítosz: a mutációk megjelenése meglepetésként érte a szakértőket

A hírekben gyakran úgy tálalták a koronavírus új variánsainak megjelenését, mintha azok teljesen váratlanul jelentek volna meg. A szakemberek azonban tisztában voltak vele, hogy a vírusok folyamatosan változnak, mutálódnak, így számítottak rá, hogy valamikor bekövetkezik az új variánsok felbukkanása valahol. „Jó hír, hogy a jelek szerint a Covid–19 lassabban mutálódik más vírusoknál, például a szezonális influenzánál”  – mutatott rá dr. Priya Soni, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ gyermekorvosa, a fertőző betegségek specialistája.

2. mítosz: A Covid–19 új variánsai sokkal veszélyesebbek

Az igazság az, hogy jelen pillanatban senki sem tudja, az új mutációk súlyosabb betegséget okoznak-e, vagy hogy nagyobb a halálozási arányuk. A szakemberek szerint a brit variáns lehetséges, hogy halálosabb az eredetinél, ám a több haláleset annak is lehet az eredménye, hogy egyszerűen fertőzőbb, és többen kapják el. A brit egészségügyi szakemberek ezt egy egyszerű példával szemléltették: ha 1000 hatvanéves férfi megfertőződik, az eredeti vírus körülbelül tízet öl meg közülük, míg az új variáns 13-14-et. Az új brit variánst könnyebb átadni másnak, így gyorsabban terjed, többen fertőződnek meg, ez is növelheti a kórházban kezelt betegek és a halálozások számát.

A szakértők azt várják, hogy az új vírusváltozatok miatt a járvány folytatódik, ám nem lesz feltétlenül rosszabb. „Általában a vírusmutációk sokkal fertőzőbb, ám kevésbé súlyos betegséget okozó irányba változnak – mondta dr. Eric Vail, a Cedars-Sinai Egészségügyi Központ molekuláris patológiai programjának vezetője, hozzátéve, hogy a vírusok nem akarják megölni a hordozójukat, mivel továbbfertőzni akarnak. – Ez sokkal kevésbé lehetséges, ha halálosabb irányba mutálódik a kórokozó.”

3. mítosz: A vakcinák hatástalanok az új mutációkkal szemben

Mind a Pfizer, mind a Moderna vakcinája hatásosnak bizonyult eddig a Covid–19 új variánsaival szemben bizonyos mértékben, ám mindkét vállalat felhívta már rá a figyelmet, hogy a dél-afrikai mutációval szemben kevésbé működhet a védőoltásuk. Ám ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem véd ezzel a mutációval szemben. Mindkét gyártó azon dolgozik jelenleg is, hogy az oltásuk ugyanazzal a hatásfokkal működjön bármelyik koronavírus-variánssal szemben.

Olvastad már?

Az Európai Unióban engedélyezett harmadik védőoltás a brit AstraZeneca gyógyszergyártóé. Ez a vakcina más elven működik, mint a Pfizer és a Moderna legújabb, mRNS technológiával készült védőoltása, ám ez a védőoltás is hatásosnak tűnik a brit és a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is.

Az engedélyezéshez nagyon közel járó Johnson & Johnson által kifejlesztett védőoltás, amelyből egy injekció is elég lehet a védettséghez, úgy tűnik, nem annyira hatásos a dél-afrikai mutáció ellen, mint az eredeti vírusvariánssal szemben. Ám a tudósok itt is azon dolgoznak, hogy az új variánsokhoz igazítsák az oltásukat.

Az orosz és a kínai vakcinák hatásosságáról egyelőre pontos információk nem kerültek napvilágra, így azt sem tudni, hogy az új variánsokkal szemben hogyan működnek.

4. mítosz: Nem akadályozhatjuk meg a mutációk terjedését

Valóban gyorsabban képesek terjedni az új koronavírus-variánsok. A szakemberek szerint a brit variáns lehet a tavaszi járványhullám domináns vírusváltozata. Ez nem hangzik túl biztatóan, ám a már ismert óvintézkedések képesek csökkenteni a hatásait. Minden olyan védekezési stratégia, amelyet eddig megtanultunk és alkalmazunk, segít megelőzni a vírus terjedését. 

Azokban az országokban, ahol már elindult a brit mutáció miatti harmadik hullám, a szakemberek a duplamaszk vagy az FFP2-es maszk használatát javasolják, amely erősebb védelmi vonalat képez mind a vírus továbbadásában, mind abban, hogy mi megfertőződjünk. 

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!