A dupla maszk az új maszk

2021. február 17.
Egyre több olyan országban, ahol a koronavírus brit mutációja már korábban terjedni kezdett, azt javasolják a szakemberek, hogy a nagyobb biztonság és hatásfok érdekében térjenek át a szorosabb, rétegezett maszkviselésre, azaz viseljenek dupla maszkot. Miért van erre szükség, és hogyan kivitelezhetjük?

Egyszerű és könnyen kivitelezhető módja a kockázatok csökkentésének, ha dupla maszkot viselünk, amikor több időt kell zárt helyen, más emberek közelében töltenünk. Például tömegközlekedési eszközön, orvosi rendelőben vagy a gyerekünkre várva az iskola előterében. Erre a koronavírus új variánsai miatt van szükség, mivel különösen a brit variáns fertőz gyorsabban és erősebben, mint a korábbi mutációk – ezért növelnünk kell a tétet a személyes védekezésben is. 

dupla-maszk-koronavirus-vedelem

Mindent ugyanúgy csináljunk, mint eddig, csak jobban

Az új, köznyelv által brit variánsnak nevezett mutáció egyre több országban hozta el a harmadik, negyedik hullámát a koronavírus-járványnak (bár még az előző sem ért véget a legtöbb helyen). A vizsgálatok azt mutatják, hogy kevesebb vírus és rövidebb idő is elegendő ugyanabban a helyiségben egy fertőzött személlyel, hogy átadja a kórokozót másoknak. Az ezzel a mutációval fertőzött emberek ráadásul több vírust bocsátanak ki, ami szintén növeli a körülöttük lévő személyek kockázatát. 

Ezért fontosabb a maszkunk minősége minden korábbinál. Egyre több országban figyelmeztetik az embereket, hogy viseljenek jól illeszkedő, két, de inkább három rétegű maszkot. Vagy az FFP2-es maszk helyett tartsák meg az eddig használtakat, ám egy helyett kettőt illesszenek orruk és szájuk elé, ha boltba mennek vagy olyan helyre, ahol tudják, hogy más emberek is lesznek körülöttük.

Duplán és szorosabban

Az FFP2-es és 3-as maszkokkal ellentétben a textilmaszkok és sebészi maszkok ki- és beengedik a levegőt oldalt vagy az orr körül. A járványügyi szakemberek szerint a megoldás az lehet, ha a sebészi maszkot textilmaszkkal fedjük le, így sokat javíthatunk a szorosabb illeszkedésen. Ha a textilmaszk laza oldalt, keresztezzük a gumit, majd tűrjük be a sarkokat. Meglepődünk, mennyivel kényelmesebb is lesz ettől az apró mozdulattól a maszkunk (és a szemüvegünk sem párásodik többé).

Olvastad már?

A dupla maszkra vonatkozó irányelveket dr. Monica Gandhi kutatásai nyomán alakította ki az Amerikai Járványügyi Központ. A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem tudósa kollégáival arra jutott, hogy a textilmaszk az aeroszolrészecskék 42 százalékát képes kiszűrni egymaga, a sebészi maszk 44,3 százalékát. A kettőt együtt viselve viszont a részecskék 92,5 százalékát blokkolták. 

A tudósok kutatásaiból az is kiderült, hogy ha egy zárt helyiségben egyszerre tartózkodó mindkét ember kétrétegű, szorosan illeszkedő maszkot viselt, a fertőzés átadásának kockázata szinte nullára, 96,4 százalékkal csökkent. A dupla maszk akkor is hatásosnak bizonyult, ha csak az egyik fél viselte: ebben az esetben 82,2 százalékkal csökkent a megfertőződés veszélye (egy rétegben viselt sebészi maszkkal ez csupán 62,9 százalék). 

Arcformától is függ, mi a leghatásosabb

A dupla maszk tűnik a legbiztonságosabb megoldásnak tehát. Ha kényelmetlennek találjuk, vagy a perifériás látásunkat nagyon zavarja, célszerű a sebészi maszkot viselni, a széleket betűrve. Ez a nagyobb arcszerkezetű embereknek azonban túl szűk lehet. Fontos az is a sebészi maszkok esetében, hogy olyat válasszunk, ami polipropilénből készült, tehát valóban képes kiszűrni a levegőben szálló részecskéket. 

„A kétféle maszk különböző módon működik. A sebészi maszk polipropilén anyaga az elektrosztatika segítségével visszaveri a vírusokat, míg a textilmaszk pamutszálai fizikailag blokkolják – magyarázta Dr. Gandhi. – Ez a két különböző hatás összeadódik, illetve leszorítják egymást a maszkok, ha együtt viseljük a kettőt.”

A laboratóriumi körülményeken kívül, a való világban természetesen rengeteg más tényező is befolyásolja a maszkok működését. Ám a fő tétel, hogy a dupla maszk (egy sebészi, egy textil), amely szorosan illeszkedik az arc vonalához, hatásosabb védelmet biztosít a koronavírus új variánsaival szemben, ha nincs elérhető közelségben FFP2-es maszkunk.

Forrás: The New York Times, Mental Floss Fotó: Getty Images

Olvass tovább!