Édes álmokat ígér az új TikTok-trükk

2021. február 21.
A végtelenül egyszerű trükk, amelyet dr. Jess Andrade mutat be a TikTokon egyszer s mindenkorra pontot tesz annak a vitának is a végére, amely két részre osztja az embereket alvásügyben: viseljünk-e zoknit az ágyban, vagy sem?

A dalgona kávétól a szemöldökformázásig a TikTok igazi aranyábányája a mindennapi életet megkönnyítő vagy éppen izgalmasabbá tevő életvezetési tippeknek. A legújabb virálisan terjedő poszt dr. Jess Andrade nevéhez fűződik, aki jobb és pihentetőbb alvást ígér TikTok-trükkjével: elmagyarázza, miért segít gyorsabban elaludni, ha zokniban bújunk az ágyba.

alvas-trukk-tiktok

„A zokni melegen tartja a lábat, ami tágítja az ereket, ezáltal hűti a testet – magyarázza dr. Andrade a videóban. – Ha a test hűvös, azt a jelzést küldi az agynak, hogy elaludhat. Így azok, akik viselnek zoknit, gyorsabban képesek álomba merülni.”

A TikTok-trükk ráadásul nem nélkülözi a tudományos alapokat sem. A Physical Behaviour tudományos szaklapban megjelent tanulmány is alátámasztja dr. Andrade magyarázatát. A tanulmány készítői is arra az eredményre jutottak, hogy azok a felnőttek, akik meleg és természetes anyagból készült zoknit viseltek, miután lekapcsolták a lámpákat, a melegebb lábhőmérséklet miatt könnyebben aludtak el.

@doctorjesss

I wear socks to bed so don’t come at me im not weird

♬ original sound – PresleyWalker

Egy 2018-as, a Journal of Physiological Anthropology című szaklapban megjelent tanulmány készítői arra jöttek rá, hogy ha hűvös környezetben viselünk zoknit alváshoz, az jó hatással van az alvás minőségére, rövidebb a felületes alvás időszaka és tovább alszunk. A kutatás szerint azonban az általános testhőmérsékletre nincs hatással a zokniviselés alvás közben.

Dr. Andrade megosztott egy másik módszert is, amellyel jobban aludhatunk éjszaka. Ezt 10-3-2-1-0 módszernek nevezte el, és minden szám egy olyan pontot jelöl, amely kulcsfontosságú az alváshoz szükséges nyugalom eléréséhez. Ezek az alábbi fázisok:

10 órával lefekvés előtt: semmi koffein
3 órával lefekvés előtt: semmi étel vagy alkohol
2 órával lefekvés előtt: semmi munka
1 órával lefekvés előtt: semmi képernyő
0: ennyiszer szabad lenyomni a szundigombot reggel

Forrás: Marieclaire.com.au Fotó: Unsplash

Olvastad már?