Ezzel az 5 egyszerű nyújtó gyakorlattal könnyebb lesz az elalvás

2020. augusztus 22.
Azt már valószínűleg eddig is tudtad, hogy a nyújtás segít enyhíteni az izomfeszültséget és fejleszti a mobilitásodat - de arról hallottál, hogy az éjszakai pihenésedre is pozitív hatása lehet?

A Sleep Medicine Review folyóiratban megjelent 2016-os tanulmány szerint a lefekvés előtt végzett meditációs mozgások – mint például a nyújtás és a jóga – nem csak az alvás minőségét javíthatják, de segíthetnek a depresszió enyhítésében is. Már csak ezért is érdemes a következő néhány gyakorlatot beiktatnod az esti rutinodba.

Nyújtsd át a nyakadat!

Enyhíti a fej, a nyak és a vállak feszültségét.

Ülő helyzetben keresztezett lábakkal óvatosan döntsd jobbra a fejed úgy, hogy a jobb füled a jobb vállad felé közelítsen. Ezzel egyidőben nyújtsd lefelé a bal kezedet, miközben a válladat próbálod távolítani a füledtől. Mindeközben a nyakad bal oldalában érzed majd a nyújtást. Tartsd ki öt lélegzetvételig, majd óvatosan vidd vissza fejed középre és ismételd meg a másik oldaladdal is.

Ezt olvastad már?

Alacsony kitörés

Csökkenti a feszültséget a csípőizmokban, a fenékben és az alsó hátadban.

Álló helyzetben a jobb lábaddal lépj hátra nagy terpeszbe és a jobb térdedet ereszd a padlóra. Eközben a bal térdedet hajlítsd be, és ereszkedj lefelé, úgy, hogy a bal térded a bal bokád vonalában marad. Belégzésnél emeld a fejed felé kinyújtva a karokat, mintha csak a gerinced meghosszabbításai lennének. Öt légzésig tartsd a pózt, aztán ismételd meg a másik lábaddal is.

alacsony_kitores

Alvó hattyú

Enyhíti a nyak, a vállak, a hát, a csípő és a lábak feszültségét.

Ülj a földre és tegyél magad elé egy párnát. Hajlítsd a bal térded, majd húzd a bal talpad a jobb combod belső részéhez. Emeld meg a feneked és nyújtsd hátra a jobb lábad. Próbáld tartani az egyensúlyt, finoman dőlj előre csípőből, és tedd a fejed a párnára. Nyújtsd ki a karod magad előtt, a könyököd enyhén hajlítsd be. Tartsd a pózt 10 lélegzetvételnyi ideig, majd emelkedj vissza a kiindulóhelyzetbe, cserélj lábakat és ismételd meg.

Ülésből előrehajlás

Csökkenti a feszültséget térdhajlító izomban és a vádliban.

Ülj a földre, a hátad tartsd egyenesen, a lábaidat nyújtsd ki magad előtt összezárva.
Feszítsd meg a lábaidat és csípőből dőlj előre. Próbáld megérinteni a lábujjaidat, de csak addig nyújtózz, amíg kényelmes számodra a mozdulat. Tartsd a pózt 5 légzésig.

Boldog baba póz

Enyhíti a gerinc, az ágyék és a csípő feszültségét.

Feküdj a hátadra, emeld fel mindkét lábad, hajlítsd be a térded, a talpad a plafont nézze. Ragadd meg a nagylábujjaidat, és húzd a térdeid magad felé. Ha megy, hintázhatsz is jobbra-balra, ezzel finoman masszírozva a gerinced. Tartsd a pózt 10 légzésig.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images

Forrás: purewow.com