Ne igyunk kávét éhgyomorra, különösen ha rossz éjszakánk volt

2020. október 04.
Senkit sem akarunk megrémiszteni, de egy friss kutatás szerint nem túl jó éhgyomorra kávét inni, ha előző éjszaka rosszul aludtunk. A remélt energia és ébresztés helyett inkább számos negatív következménnyel kell számolnunk a nap folyamán.

Ha egy rossz éjszaka után azzal indítjuk a napot, hogy még éhgyomorra felhajtunk egy bögre kávét, azt remélve, hogy felébredünk, és életre kelünk, a remélt hatás helyett csupán azt érjük el, hogy  vércukorszintünk teljesen felborul. 

A Bath Egyetem kutatói huszonkilenc felnőtt vérmintáit elemezték három különböző éjszakai kísérlet után, hogy megnézzék, milyen hatással van a vércukroszintre a különböző reggelik elfogyásztása, ha jól aludtak, vagy ha rosszul. Az egyik vizsgálatban a normál éjszakai alvást átlagos cukor- és szénhidráttartalmú reggelivel kombinálták. A másik két esteben a résztvevők éjszakai nyugalmát megzavarták (óránként felébresztették az alanyokat), majd egyik esetben sima reggelivel, másik esetben egy erős kávéval indították a napot, mielőtt reggelit kaptak volna a résztvevők. Minden résztvevő mindhárom kísérleti szituációt végigcsinálta.

A kutatók eredményei szerint azoknak, akik erős kávéval kezdték a napot, ötven százalékkal magasabb volt a vércukorszintje, amikor később megreggeliztek.

„Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, a vércukorszintünk szabályozása összezavarodik, ha az első dolog, amivel reggel a szervezetünk találkozik, a kávé. Különösen egy rossz éjszaka után – mondta James Betts, a kutatás vezetője. – Ezen javíthatunk, ha először eszünk, és csak utána iszunk kávét, ha még mindig szükségét érezzük.”

Szerencsére jó hírrel is tudtak szolgálni a kutatók: a tanulmány szerint egyetlen rossz éjszaka valószínűleg nincs különösebben negatív hatással az anyagcserénkre, különösen, ha rendesen reggelizünk.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash