5 reggeli hiba, amivel az egész napodat tönkreteszed

2021. március 08.
Ha az alábbi 5 rossz szokástól megszabadulsz, garantáltan frissebben kezdhetsz majd neki a reggeleknek – ez pedig végül a teljesítményeden és az eredményeiden is meg fog látszódni.

Kényszeríted magad a korán kelésre

Még ma is erősen él az a tévhit a társadalomban, miszerint csak azok az emberek az igazán eredményesek, sikeresek és produktívak, akik korán kezdik a napjaikat. A későn kelőket pedig ugyanígy hajlamosak vagyunk lustának bélyegezni. Pedig valójában minden ember bioritmusa más és más, teljesen rendben van, ha nem születik mindenki pacsirta típusnak. Ha tehát az időbeosztásod lehetővé teszi, nyugodtan próbáld megtalálni az a reggeli órát, amikor erőlködés nélkül, kényelmesen fel tudsz ébredni. Ha reggel kipihenten, a saját bioritmusod szerint ébredsz, sokkal frissebben, produktívabban tudsz nekiállni a napnak.

Kihagyod a reggelit

A sikeres reggeli rutinhoz elengedhetetlen, hogy megfelelő energiaszinttel kezd a napod – amit ugyebár korgó gyomorral nem nagyon tudsz megtenni. Ahhoz, hogy koncentrálni tudj, hogy az agyad megfelelően tudjon működni, fontos, hogy ellásd a szervezetedet fontos tápanyagokkal. A legjobb, amit tehetsz, ha reggelire fehérjében és szénhidrátban gazdag ételeket választasz.

Ezt olvastad már?

Nem öltözöl fel rendesen

A koronavírus, a kényszerű otthonlét és a berobbant home office hatására sokan döntöttek úgy, hogy a mindennapi készülődéssel járó nyűglődést egy időre inkább elfelejtik, és maradnak pizsamában, vagy macinaciban a munkanapjukon is. Egy friss kutatás viszont bebizonyította, hogy igenis teljesítménynövelő hatású, ha otthonról is ugyanolyan öltözetben dolgozol, mint amiben munkába mennél. Persze ez nem azt jelenti, hogy kiskosztümben kell a kanapédon ülnöd a Zoom-meetingjeid alatt, a lényeg sokkal inkább az, hogy amikor dolgozni kezdesz, olyan ruhadarabokat ölts magadra, amelyeket a munkavégzéshez asszociálsz. Ezzel ugyanis azt a jelzést adod az agyadnak, hogy munkaüzemmódba álltál.

Túl sokat multitaskingolsz

Persze jó lenne reggel minden feladatodat egyszerre elintézni, de a szakértők szerint valójában arra kellene törekedned, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. Kutatások szerint a multitasking akár 40 százalékkal csökkentheti a produktivitást, és hosszú távon negatív hatása lehet az agyadra is.

Kapkodsz, mert este nem készültél előre

Teljesen érthető, ha egy hosszú nap végén a legkevésbé sincs kedved neki állni megtervezni a másnapodat… Pedig a szakértők szerint ez az előregondolkodás nagyon is segítené a másnap reggeli rutinodat. Ha van rá erőd, akkor érdemes minden munkanapod végén egy listát írnod azokról a feladatokról, amik másnap várnak majd rád – legyen szó akár meetingekről, vagy fontos telefonhívásokról – és készíts nekik egy ütemtervet. Hidd el, másnap reggel nagyon is hálás leszel ezért magadnak.

Forrás: huffpost.com Fotó: Profi media

Olvass tovább!