Süllyesztett fürdőkád: utáljuk vagy szeretjük?

2021. április 17.
Se praktikusnak, se könnyen karbantarthatónak nem tűnik a süllyesztett fürdőkád, mégis újra és újra felbukkan, ráadásul nem csak a luxusingatlanok hirdetései között. Miért rajonganak érte az emberek? És van alapja ennek?

A fürdés szent tevékenység. Nemcsak az példázza ezt, hogy a történelem során mennyi rituálé és szertartás, meditáció és megújulás kapcsolódik ehhez a tevékenységhez, de sokak számára az első számú relaxáció a nap végén, amikor a feszítő stressz feloldódik a vízben. Van azonban a fürdőkádaknak egy olyan típusa, amely elgondolkodtatja az embert: miért akar valaki olyan kádat, ami a padlóba van süllyesztve?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ThatRoomThough (@thatroomthough)

Ha kicsit elmélyedünk a fürdőkád-történelemben, kiderül, hogy a süllyesztett fürdőkád múltja a huszadik század közepéig nyúlik vissza, amikor az antik hagyományokat újra felfedezte magának a kultúra. Egy 1963-as lakberendezési magazin, a Modern Living szerint a süllyesztett kádat a római luxus, és annak az 1963-as, Elizabeth Taylorral készült Kleopátra című filmben való megjelenítése inspirálta. Nem csoda, hogy egy szanitergyártó, a Crane Co. akkoriban még Marcus Antonius nevű süllyesztett kádat is piacra dobott.

„A luxus hangsúlyozása volt a lényege a süllyesztett fürdőkád divattá válásának” – mondta Alison Hoagland, a Michigani Műszaki Egyetem professzora. De hogy funkcionális oka is lenne? „Nem hinném, hogy túl sok” – mondta a professzor, aki azt is hozzátette, hogy már csak azért sem valószínű, hogy praktikus okok vinnének valakit arra, hogy süllyesztett fürdőkádat csináltasson, mert a kiszállás is sokkal nehézkesebb lehet egy ilyen fürdőalkalmatosságból, és a takarítása sem egyszerű. „A háztartásokban a fürdőszobai balesetek messze vezetik a listát. Most képzeljük el ehhez a süllyesztett fürdőkádat. És nem csak a balesetveszély miatt meggondolandó. Gondoljunk csak bele, milyen lehet megfürdetni benne a gyerekeket, ha mi magunk nem vagyunk a kádban.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gosia Walak (@studiomgw)

De akkor miért népszerűbbek, mint valaha a süllyesztett kádak? Természetesen a luxus iránti vágy tehet erről is – és az influenszerek. „A süllyesztett kád emlékeztet a felhőkarcolók tetejére vagy a bali hegyoldalba épített, végtelenbe vesző víztükrű medencékre – magyarázta Sarah Fishburne belsőépítész. – Emellett nagyon drága beruházás, nem könnyű jól megépíteni, így tényleg a luxust szemlélteti, a fürdőszobának pedig modern, wellnessfürdő hangulatot adhat.” Csak elég messze legyen a vécé, és sose öntsön ki, azt azért hozzátehetjük.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Instagram

Olvastad már?