A csirke lesz az új kutya?!

2021. május 16.
Az köztudott, hogy Jennifer Garner rajong a csirkékért, és háziállatként tartja őket. Úgy tűnik, a színésznő egy olyan trend előfutára, ami minket is váratlanul ért. A járvány alatt nemcsak kutyát és macskát, de csirkét is rengetegen fogadtak örökbe. Nem csak a tojásért.

Az angliai Kent egyik kertjében él két tyúk, Martha és Harapós asszonyság, akik a Cook család számára beragyogták a karantén idejét. Tojással várták reggel a családot, a hároméves kislányuknak, Olive-nak mindig volt mit néznie, és szívesen bújtak a kislány ölébe, ha babusgatni szerette volna a madarakat. A csirkék tehát boldogan éltek, és kitöltötték a család mindennapjait a lezárások idején. És nem Cookék az egyetlenek, akik tyúkokat fogadtak be az utóbbi hónapokban.

csirke-haziallat-jarvany

Csak Angliában 900 százalékkal nőtt a csirkét befogadók száma 2020 és 2021 márciusa között. Amerikában a National Geographic felmérései szerint megduplázódott a csirkét kedvencként tartani akarók száma. A legtöbben azzal indokolják, hogy a tyúkok nemcsak friss tojással látják el a családot, de szórakoztatóak, és mindig kizökkentik az embert, ha úrrá lenne a rosszkedv és szorongás rajtuk. 

Ahogy elfogyott a kutya, jöttek a tyúkok

A The Washington Post már beszámolt róla, hogy 2021 márciusára kifogytak a menhelyek az örökbe fogadható kutyákból, sőt macskát sem volt már egyszerű találni. Ahogy a szokásos kedvencek elfogytak, úgy kezdtek egyre jobban érdeklődni az emberek a csirkék iránt Amerikában, Kanadában és az Egyesült Királyságban.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Coley’s Coop (@coleyscoop)

Mielőtt valóban örökbe fogadnák a jószágokat, előtte a legtöbb helyen lehetőség van rá, hogy csupán bérbe vegyék a csirkéket a családok, így kipróbálhatják, valóban megfelelő kedvenc-e számukra a csirke. „Még soha nem láttam ekkora érdeklődést a csirkékre – mondta Abby Johnson, a HenPals csirkéket bérbe adó vállalat alapítója. – A csirketartás sok sikerrel kecsegtető hobbi. Sokkal több előnye van, mint amennyi nehézséggel jár. Meglepő, milyen erős kötelék alakulhat ki a tyúk és az ember között.”

Tojás, öröm és figyelemelterelés

A Cook család azért fogadott örökbe csirkéket, mert valami olyan dologra volt szükségük, ami miatt muszáj több időt tölteniük a kertben. Mielőtt a csirketartásba vágtak volna, ők is kipróbálták a bérlést. Ez néhány hónapig tartott, majd saját tyúkokkal gazdagították otthonukat. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Celine (@thechickensandus)

A családfő szerint a tyúkok nem csak kizökkentették őket a problémákból és a járvány okozta stresszből. Sokat tanultak is a csirkéktől az állatokról, a természetről. Lányuk megfigyelhette például, honnan jön az étel, a család életét pedig rengeteg nevetéssel töltötték meg a csirkék. 

Mint minden háziállat, a csirketartás is felelősséggel és kötelességekkel jár. Figyelni kell a csirke egészséges étrendjére, ki kell tisztítani a csirkeólat, és időről időre hagyni kell szabadon futkározni. Éjszakára pedig biztonságosan be kell zárni, hogy a ragadozók ne tudják bántani. „Van valami idilli abban, amikor reggel összeszedem a tojást és megsimogatom a csirkéimet. Megnyugtató hatással vannak” – mondta Cook. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!