Így ismerheted fel, hogy nárcisztikus személyiséggel van dolgod

2021. június 02.
Időnként mindannyiunknak lehetnek nárcisztikus vonásai, aki viszont magán hordozza a nárcizmusra jellemző személyiségjegyeket, nemcsak alkalmanként helyezi előtérbe a saját érdekeit, hanem folyamatosan.

A nárcizmus nemcsak egy légből kapott kifejezés, hanem egy létező személyiségzavar neve: szakmai körökben NPD-nek nevezik, ami a narcissistic personality disorder rövidítése. Ramani Durvasula PhD, klinikai szakszpszichológus szerint a nárcizmus hátterében olyan okok állhatnak, mint a korábban elszenvedett traumák, a zaklatott gyermekkor, valamint az érzelmi támogatottság hiánya. Az alábbi 8 jel segít, hogy felismerd, ha nárcisztikus személyiséggel van dolgod, és szolgálunk néhány tippel is, hogy könnyebben boldogulj vele.

Így ismerheted fel a nárcisztikus személyiséget

1) Azt hiszi, hogy neki mindent szabad

A nárcisztikus személyiségjegyeket hordozó ember jóval többre tartja magát másoknál, ezért meg van győződve róla, hogy neki speciális bánásmód jár, és hogy mindenki úgy táncol, ahogy ő fütyül. A személyes határokat gond nélkül átlépi, egyáltalán nem tiszteli mások idejét és értékeit. Ez a viselkedés egyik kapcsolatnak sem tesz jót, de a nárcisztikussal kialakított párkapcsolatot különös mértékben megnehezíti.

2) Nagy manipulátor

Felsőbbrendűbbnek érzi magát másoknál, és egy pillanatra sem riad vissza attól, hogy kihasználjon másokat. Mindig nagyon ügyesen keveri a kártyákat, pontosan tudja, kit mivel lehet megfogni. Legnagyobb veszélyben a jóhiszemű, könnyen befolyásolható emberek vannak, őket rendkívül gyorsan képes hatalmába keríteni.

3) Folyamatos hódolatra és megerősítésre van szüksége

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdő egyén számára nagyon fontos, hogy minél nagyobb figyelem irányuljon rá. Durvasula szerint például a közösségi oldalakon is azért posztol előszeretettel egy nárcisztikus típus, mert kiemelten fontos számára, hogy pozitív visszajelzéseket kapjon másoktól. Az sem ritka, hogy provokatív bejegyzéseket vagy kommenteket tesz közzé, ezzel is magára vonva mások figyelmét.

4) Kiveszett belőle az empátia

A külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy nyoma sincs benne az együttérzésnek, és csakis saját magával törődik, fittyet hányva mások érzéseire, szükségleteire. Képes akár egy órán át saját magáról és a számára fontos dolgokról beszélni, majd amikor átvennéd a szót, teljesen érdektelenné válni és szemmel láthatóan unatkozni. Ennek fényében képzelheted, milyen kellemetlen lehet egy nárcisztikussal randizni! A szakértő szerint, ha egy ilyen találkozót követően a szemére a veted, hogy pocsék hallgatóság, még a végén te kapod meg, hogy önző vagy!

5) Rendkívül felületes

A szakértő kiemelte, hogy a nárcisztikus személy sokszor hiú és anyagias, nagyon fontos számára, hogy jó benyomást keltsen a körülötte élőkben. Imád divatosan öltözködni, csodás otthonban lakni, különleges ételeket fogyasztani és sikeres emberek társaságában megfordulni – s azokról, akik nem ezeket tartják igazi értéknek, őszinte megvetéssel nyilatkozik.

Így ismerheted fel a nárcisztikus személyiséget

6) Az önimádat nagymestere

A nárcisztikus személy egoizmusa olyan mértéket ölt, hogy soha nem veszik figyelembe, mire van szüksége a másiknak, vagy mitől érezné magát jobban – csakis arra törekszik, hogy a saját érdekeit érvényesítse. Képtelen arra, hogy beleélje magát más helyzetébe, vagy hogy az övétől eltérő nézőpontból tekintsen egy helyzetre. Tényként kezeli, hogy mindenki egyetért vele, és ugyanazon a véleményen van, mint ő. Mivel imádja saját magát, sosem szokott tépelődni, sőt egyes hozzáértők szerint a nárcisztikus embert még a depresszió is elkerüli.

7) Képtelen uralkodni magán

A negatív érzelmeket egyszerűen nem tudja kordában tartani, emiatt szélsőségesen reagálhat jó pár helyzetben. Ha nem kapja meg, amit akar, ha valaki felülmúlja a teljesítményét, vagy ha nem részesül az általa elvárt különleges bánásmódban, könnyen elveszíti a fejét, és olyan dolgot tesz vagy mond, amivel mélyen megsebezhet másokat.

8) Gyakran nagyzol

Sokszor tetten érhető, hogy a valósnál jobb színben tünteti fel magát, s olyan tulajdonságokat próbál magára aggatni, amelyekkel valójában nem rendelkezik. Tapasztalatait és adottságait illetően sem riad vissza attól, hogy nagyot mondjon, próbálja azt a látszatot kelteni, hogy az élete igazi sikersztori. Azért is szeret(ne) sikeres vagy híres emberek közelébe férkőzni, mert így könnyebben elhitetheti másokkal, hogy szoros kapcsolatban állnak.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?