Másnapos vacsorát reggelire? A tudomány szerint nem is rossz ötlet!

2021. június 10.
Az európai kultúrkörben el se tudjuk képzelni, hogy ne tojásételeket, szendvicseket vagy zabkásákat, müzlit fogyasszunk reggelire. Pedig lehetne kreatívabban, a konvenciókon felülemelkedve reggelit választanunk magunknak: keleti mintára egyre többen esznek előző estéről maradt ételeket reggelire – és ez sok esetben akár még követendő példa is lehet.

Spagettit és sült csirkét reggelire?

A floridai Lucky Charms gyakran evett paradicsomos spagettit húsgolyókkal reggelire, ugyanis gyakran jártak anyukájával egy helyi étterembe, ahol sosem tudta megenni a tésztáját, így rendszerint hazahozták, és másnap reggel fejezte be az étkezést. Az anyuka így néhány jól megérdemelt perccel tovább alhatott, hiszen tojássütés helyett csak a mikróba kellett dugnia a tegnapi ételt, Charms pedig bevallása szerint sokkal boldogabban kezdte a napot, és sokkal nagyobb örömöt okozott neki a tészta, annál, mint amekkorát egy tál müzli valaha okozott neki. „Még ma is gyakran eszem tésztát reggelire, annyi a különbség, hogy mostanában egy tojást is melléteszek” – mondja.

Viv Lee atlantai pop-up séf és pék szintén hatalmas rajongója a reggeli maradékevésnek. „Tudom, hogy sokan nem értenének velem egyet, de egyszerűen másnap, sőt hidegen sokkal finomabb a paradicsomos tészta és a sült csirke is.” Még az is megesik, hogy toastkenyérbe teszi a maradékokat és sajttal, tojással bolondítja meg.

Csak nyugaton reggelizünk édességet

A nyugati kultúrkörben hozzá vagyunk szokva az édes, péksütemény-alapú reggelikhez, de a világ számos más táján ez egyáltalán nem jellemző. Lee például koreai háztartásban nőtt fel, ami a reggelizési szokásaira is hatást gyakorolt. „Anyukám volt, amikor maradék kimchit és sült rizst adott nekünk reggelire. Az egyik legegyszerűbb reggeli pedig, amit anyukám nyári reggeleken készített nekünk, a maradék árpa volt árpateával keverve, uborka kimchivel” – meséli. Viv nagyon meglepődött, amikor először utazott Koreába, és felfedezte, hogy a tojás-toast-bacon szentháromság egyáltalán nem jellemző reggeli arrafelé. Ehelyett az emberek maradék ragukat esznek valamiféle banchannal, azaz kis adag rizsétellel.

reggeli-maradek

A dietetikusok is a maradékevés mellett állnak

Táplálkozástudományi szempontból egyébként nincs akadálya a maradékok reggelire való elfogyasztásának. Ha az ételedben megtalálható a fehérje, az egészséges zsírok, a lassan szívódó szénhidrátok és a zöldségek is, akkor igazából nem számít, a lényeg, hogy bevisszük. „Sőt! A sós életek segítenek mérsékelni a vércukrot és kellő energiát adnak a napkezdéshez” – mondja Jessica Bippen dietetikus.

Kim Rose floridai dietetikus legtöbbször maga is maradékokat eszik reggelire. Amikor a HuffPostnak adott interjút, éppen a maradék burritóját fejezte be némi papaya és eper társaságában. „Próbálom bevinni az összes zöldséget és növényi alapú táplálékot egy étkezésben” – mondta. Azt is hozzátette, hogy azért eszik sósat reggelire, mert így tovább tart a teltségérzete és ritkábban nyúl snack után.

„A legtöbb hagyományos reggeli nem tartalmaz elég fehérjét, de túl sok szénhidrátot igen – mondta Tara Allen  nővér és egészség coach. – Ha az emberek nyitottak az előző esti étkezésüket elfogyasztani reggelire, sokkal kiegyensúlyozottabban fognak táplálkozni.” A Harvard Medical School tanulmánya szerint azok, akik az alacsonyabb szénhidráttartalmú reggeli mellett teszik le a voksukat, jelentősen alacsonyabb ghrelin- és leptinszinttel rendelkeznek. (A gherlin és a leptin az éhségérzetért felelős.)

Kim Rose szerint már az is segít, ha a szokásos főtt zabkásánkhoz nem édes, hanem sós fűszereket és kiegészítőket teszünk, illetve proteinben gazdag maradékokat eszünk mellé, például maradék csirkét, spenótot vagy paradicsomot. Ha maradt előző estéről egy kis lazac a hűtőben, tegyük bele egy bagelbe krémsajt és paradicsom kíséretében, ha pedig tésztamaradékunk van, azt is feldobhatjuk egy kis fehérjével, például tojással, hogy teljesértékű étkezést kapjunk.

Van, amit semmiképpen ne együnk?

Persze nem minden maradék egészséges, egyértelmű, hogy az olajos, sült ételeket érdemes kerülni reggelire. Ha viszont fűszeres, akár csípős maradékunk van, nyugodtan együk meg reggelire, ugyanis a csípős ételek támogatnak a magas vérnyomás kezelésében és segítenek megfékezni a sós nasik iránti sóvárgást is, amelyek emelik a vérnyomást. „Nem, nem sokkolja le a testet egy ilyen típusú reggeli!” – mondja Rose.

Forrás: HuffPost Fotó: Unsplash

Olvass tovább!