Így ismerheted fel, ha a szomorúságod már a depresszió jele

2021. január 18.
Mindenki szokta magát lehangoltnak, motiválatlannak, szomorúnak érezni, ám a legtöbbünknél ezek a negatív érzések csak átmenetiek, amik szerencsés esetben rövid időn belül el is illannak. A depresszió viszont több mint egy egyszerű érzés. A depresszió egy olyan mentális betegség, ami hatással van a mindennapi teljesítményedre, az energiaszintedre és gyakorlatilag az életed minden területére. A következő jelek segíthetnek eldönteni, hogy a szomorúságod még normálisnak tekinthető-e, vagy valami súlyosabb problémára utal.

Nincs különösebb okod szomorúnak lenni

Teljesen normális a szomorúság, ha annak van valamilyen kiváltó oka – egy csalódás, tragédia, sikertelenség vagy bármilyen negatív életesemény. Depresszió esetén viszont gyakran nincsen semmilyen kiváltó oka a szomorúságnak, és nem is múlik el még akkor sem, ha pozitív dolgok történnek az életedben.

A munkával sem tudsz haladni

Szimpla szomorúság esetén bár rossz kedved van, a munkádat és különféle ügyeidet azért képes vagy elvégezni. A depresszió viszont már a mindennapi tevékenységedben is meggátol, miközben megváltoznak az alvási, étkezési szokásaid is, és az energiaszinted is a béka feneke alá kerül.

Ezt olvastad már?

Kerülöd a barátaidat

Ha szomorú vagy, valószínűleg jól fog esni a barátaid társasága, és könnyen fel is tudsz vidulni a közelükben. A depresszió viszont elszigetel az emberektől, ami pedig még rosszabb, hogy a depresszió okozta elszigetelődés csak tovább növeli a depresszió súlyosságát.

Nem tudsz megküzdeni vele a szokásos módon

Szomorúság esetén már az is sokat segíthet, ha bekuckócol az ágyba kedvenc sorozatod elé, vagy ha veszel egy forró zuhanyt, és jól kisírod magad. A depresszió okozta szomorúság viszont egy sokkal komolyabb dolog, amitől sok esetben segítség nélkül nem lehet megszabadulni. 

Már semmi nem okoz örömet

Azok a dolgok, amik korábban felvidítottak, most már semmilyen örömet nem tudnak okozni. A depressziós beteg fásultnak érzi magát, és ha korábban aktív szexuális életet élt, akkor most a szex iránti érdeklődés is drámaian lecsökken.

Olvass tovább!

 

Fotó: Unsplash