Hódít a dark paint, azaz a fekete konyhafal – Neked bejön?

2021. július 17.
A TikTok nemcsak a feltörekvő táncosoknak és énekeseknek ad teret, hanem konyhai dizájnereknek is, akiktől könnyen elleshetjük a legújabb lakberendezési trendeket.

Ezerrel tör előre a dark paint, azaz a fekete – vagy más sötét árnyalatú – konyhafal, az izgalmas csempeborítás és az okos térrendezés, ezek garantáltan menők lesznek az idei év hátralévő részében. Semmi kétség nem fér hozzá, hogy az elmúlt másfél évben – amióta még a lakberendezési trendekre is rányomta a bélyegét a világjárvány – sokkal többen fogtak lakásfelújításba, ennek részeként konyhaátalakításba is.

Dark paint, azaz fekete konyhafal

A beépített konyhai tárolók igazi feltörekvőnek számítanak, 2 milliónál is többször használták ezt a hashtaget a TikTok-felhasználók. Ezeket a lebegő konyhapolcok követik, a harmadik helyen pedig a konyhaszigetek állnak a népszerűségi listán. 

Ami pedig a konyha csinosítását illeti: a drámai hatást keltő dark painting vitte a pálmát az utóbbi időszakban – a sötét faburkolattal karöltve. A sötét színek népszerűsége tehát elvitathatatlan, a karanténfelújítók a jelek szerint imádják azt a kontrasztot, ami a sötét háttér és a klasszikus fehér vagy legalábbis valamilyen világos árnyalatú konyhabútor között létrejön.

Persze nem csak a fehér, a csontszín, a bézs vagy a világosszürke konyhabútor kelthet ilyen trendi hatást: az élénk színű bútorokkal és kiegészítőkkel is elérhető ugyanez! Sokak fantáziáját megmozgatta az elmúlt időszakban a spájz kialakítása, a karakteres burkolat, a márványból készült munkalap és a rafinált konyhai világítás.

Dark paint, azaz fekete konyhafal

Ahogy Hayley Simmons, egy angol konyhatervező csapat, a Magnet kereskedelmi igazgatója azt mondja, nagyon jól tesszük, ha a különféle közösségi oldalakat arra is használjuk, hogy a lakásalakítás kapcsán informálódjunk és inspirálódjunk, időnként azonban érdemes behúzni a féket. „A TikToknak köszönhetően milliók konyhájába leshetünk be, bárhol élünk is a földkerekségen, ez azonban nem ok arra, hogy mindent azonnal megvalósítsunk, ami felkeltette az érdeklődésünket” – int óvatosságra a szakértő.

Dark paint, azaz fekete konyhafal

„Vannak olyan konyhai trendek, amelyek időnként újra és újra felbukkannak, mint amilyen például az úgynevezett mosogatószoknya, egyáltalán nem biztos azonban, hogy a most felkapott dolgok hosszú időn át uralják majd a terepet. Mielőtt bármit megpróbálunk a saját konyhánkban megvalósítani, gondoljunk át két fontos dolgot: az egyik, hogy az új stílus tetszeni fog-e akkor is, ha már kiment a divatból, s ha erre igen a válaszunk, töprengjünk el azon, hogy fog festeni úgy 5 év múlva a mostani alkotásunk!” 

Dark paint, azaz fekete konyhafal

A hozzáértő szerintm ha szeretnénk ráncba szedni a konyhánkat, azt olyan elemek cseréjével kezdjük, amelyek nem lesznek elavultak néhány hónap múlva: a munkalapok, a csempék és a konyhaszekrények kínálatából bátran válogathatunk az aktuális trendnek megfelelő darabok közül is, hiszen ezek nem változnak olyan gyorsan, mint az apróbb kiegészítők divatja, így sokkal valószínűbb, hogy éveken át örömmel nézegetjük az alkotásunkat, és szívesen sürgünk-forgunk benne.

Dark paint, azaz fekete konyhafal

Mindez azért kiemelten fontos Simmons szerint, mert az elmúlt másfél évben a konyhánk funkciója is jelentősen megváltozott, ma már nemcsak főzünk és eszünk a lakás ezen szegletében, hanem sokszor itt dolgozunk, és innen veszünk részt fontos munkamegbeszéléseken.

Forrás: Via

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?