A lusta ember útmutatója a házimunka egyenlő felosztásához

2021. július 24.
A valóban egyenlő munkamegosztás a statisztikák szerint még mindig ritka, mint a fehér holló a heteroszexuális párok között. A hatévesnél fiatalabb gyermeket nevelő családokban a nők átlagosan napi 1,1 órát töltenek a gyermek fizikai szükségleteinek kielégítésével (fürdetés vagy etetés), miközben a férfiak csupán 27 percet.

„A mi háztartásunkban ez nagyjából egyenlő: én etetem a gyerekeket, a férjem fürdet – mondta a 32 éves marketinges. – De mi soha nem hoztunk szigorú szabályokat arra, hogy a háztartásunkban ki milyen munkát végezzen. A legtöbb szakértő azt tanácsolja, hogy a párok készítsenek konkrét listákat és táblázatokat a fizikai és mentális tennivalókról, majd ezeket osszák ketté egyenlően. Nekem már ebbe belegondolni is fárasztó.”

hazimunka-egyenlo-felosztas

A való életben, a kimerítő munka mellett valószínűleg tényleg nem kívánja a háta közepére sem az ember, hogy este még hónapokkal előre tervezgesse a feladatokat. De hogyan működhetnek mégis úgy egyenlően a párok, ha nem akarnak foglalkozni a papírmunkával?

Szólnak egymásnak, ha eltolódik az egyensúly

Egy friss kutatásban, melyben olyan párokat kérdeztek, akik saját bevallásuk szerint elégedett és boldog párkapcsolatban éltek, szinte mindenki azt említette első helyen, hogy szólnak, ha úgy érzik, nem megfelelő a házimunka felosztása. Ezt, vagyis a folyamatos kommunikációt tartották a boldogság egyik legfőbb kulcsának. „Részemről nem marad semmi kimondatlanul” – jelentette ki a 42 éves, kétgyermekes játéktervező. „Amikor az egyensúly felborul, nagyon stresszes leszek, mérges és passzív-agresszív – mondta az anya. – De azt is látom, amikor a férjemnek van elege, olyankor morog és puffog. Tudom, hogy ilyenkor ideje van egy beszélgetésnek a házimunkák felosztásáról.”

Szánnak időt saját magukra is

„Három gyerekünk van, 11, 9 és 7 évesek. A középső gyermekünk nem tud járni és beszélni, teljes mértékben függ tőlünk – mondta a negyvenes éveiben járó házaspár. „Rengeteg energiát emészt fel az orvoshoz járás, a különböző terápiák és fejlesztések. Mindketten teljesen be vagyunk fogva a gyerekek körüli teendőkbe is. Amikor egyikünk látja, hogy a másik már a tűrőképessége határán jár, gondolkodás nélkül beugrik helyette” – mondta a feleség, aki szerint nagyon fontos, hogy támogassák és segítsék egymást abban, hogy legyen lehetőségük kicsit saját magukkal is foglalkozni, feltöltődni. 

Fittyet hánynak a nemi szerepekre és elvárásokra

Még ha az otthonunk négy fala között nem is jelent problémát a munkamegosztás teljes függetlensítése a nemi szerepektől és elvárásoktól, biztosan vannak olyan élethelyzetek, mikor más embereket ehhez a gondolathoz hozzá kell szoktatnunk. A házaspár – mindketten 36 évesek, két gyerekkel – elmesélte, hogy amikor először jártak a gyermekorvosnál, ő automatikusan az anyához fordult a kicsivel kapcsolatos kérdéseivel, pedig náluk a férj az, aki emlékszik az időpontokra, iskolai feladatokra és különórákra. „Az emberek gyakran zavarba jönnek ilyenkor” – mondta a férj.

Közösen használnak eszközöket a szervezésre

A legtöbb olyan pár, ahol működik a teendők egyenlő megosztása, közös naptárt használ – akár digitális, akár fizikai formában. Már az nagy előrelépés lehet, ha a gyerekek teendőit feljegyzik a közös naptárba, ám ha a fogorvosi időpontoktól a születésnapokig minden egy helyre fut be, az nagyban megkönnyítheti az egyensúlyozást. 

Forrás: The New York Times Fotó: Unsplash

Olvass tovább!