A 2 másodperces képlettel könnyen kiválaszthatjuk a dekorációnk színét

2021. július 27.
A hófehér vagy neutrális színű falak mellé néha nehéz kiválasztanunk, merre induljunk, amikor a dekorációhoz választanánk színeket. Egy kis zöld a sarokba? Ha minden alapdarab fekete és fehér lesz, a többi kiegészítő legyen semleges? Milyen színek illenek egyáltalán a rózsaszínhez?! Szerencsére egy zseniális képlet elindíthat a jó irányba.

David Quarles IV, a Small/Cool dizájnere dolgozta ki azt a képletet, mellyel kihozhatjuk a legtöbbet a legkisebb terekből is, csodás kombinációkat alkothatunk, melyek oda vezetik a szemet, ahova szeretnénk, és elterelik a hangsúlyt onnan, ahonnan kell. A képlet egyszerű: válasszunk két meleg tónusú színt, két hideget és egy semlegest. Ennyi az egész. 

keplet-szin-lakas-dekoracio

Meleg tónusúnak számít a piros, a sárga és a narancs, valamint ezek különböző árnyalatai. Hideg a kék és a zöld, ám bizonyos zöldek és a lila inkább hibrid színek, hiszen árnyalattól függően lehetnek melegek vagy hidegek, gondoljunk csak a lime-zöldre, ami inkább a sárgához áll közel. A semleges színek a barnák és bézs árnyalatok. A fekete a meleg árnyalatok közé tartozik, míg a fehér és a szürke hidegnek számít ebben az esetben. 

A képletet használva tehát így néz ki egy színkombináció gyors meghatározása: mustársárga + rozsdavörös + zsályazöld + galambszürke + homok. Bár elég véletlenszerű válogatásnak hangzik elsőre, ha egymás mellé tesszük ezeket a színeket egy képre, máris látszik, milyen szépen kiemelik egymást a különböző tónusok.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!