Ezeket a ruhadarabokat soha nem lenne szabad szárítógépbe tenni

2021. augusztus 03.
A szárítógép fantasztikus találmány, akad azonban néhány ruhadarab, amivel nem ápol szoros barátságot. Mutatjuk mik azok, amiket soha nem lenne szabad géppel szárítani!

A lista nulladik helyén azok a ruhadarabok állnak, amiknek a címkéjén ott a jelzés, hogy – elsősorban az összetevőik érzékenysége vagy az anyagok gondos megmunkálása miatt – nem szabad szárítógépben szárítani. Igen ám, de ki az, aki minden holmit átnéz és fejben is tartja, hogy mehet-e a szárítógépbe vagy sem?! Könnyebb a döntés mosás után, ha átfutjuk és megjegyezzük az alábbi listát!

Ezeket a ruhadarabokat soha nem lenne szabad szárítógépbe tenni

A szimbólumok között a harmadik figyelmeztet arra, hogy ne tedd szárítógépbe ezt a ruhát

A szárítógép egész évben hatalmas segítség, különös tekintettel arra az időszakra, amikor az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a szabad levegőn szárítsuk a frissen mosott ruhákat. Rengeteg időt spórol, a ruhák pedig kellemes tapintásúak és extrán illatosak lesznek szárítás után – feltéve, ha nem olyan darabok kerülnek a szárítógépbe, amiknek messziről el kellene kerülnie ezt a nagyszerű találmányt. 

Összetételük miatt sose tedd szárítógépbe ezeket:

  • Bőrből vagy műbőrből készült darabok
  • Szőrmével vagy műszőrmével díszített holmik
  • Vízhatlan anyagból készült ruhák
  • Selyem- és szaténruhák
  • Gyapjúból készült ruhadarabok
  • Nejlonharisnyák
  • Fémdíszítéssel vagy strasszal dekorált ruhák
  • Gumit, kaucsukot és PVC-t tartalmazó darabok

5 ruhadarab, ami nincs jóban a szárítógéppel

  1. Melltartó, bugyi – a melltartóknál kiemelten fontos a rugalmasság, márpedig a szárítógép magas hőmérséklete ebben néhány alkalmat követően kárt tehet. A csipkéből vagy más műszálas anyagból készült bugyikat sem jó ötlet szárítógépben szárítani, mert könnyen tönkremennek.
  2. Fürdőruha – ha jót akarsz a bikinidnek és a többi, lubickoláshoz használt ruhának, a friss levegőn szárítod azokat. Ezek többsége ugyanis spandexből készül, az pedig könnyen károsodik, ha olyan erőteljes hőhatás éri, amilyennel a szárítógépben találkozik.
  3. Tollkabát – A kabát töltőanyagának és külső, sokszor műszálas külső borításának nagyon rosszat tesz a gépi szárítás. A toll könnyen összecsomosódik, így pont az a hatás foszlik szerteszét, ami miatt akkora becsben tartjuk ezeket a ruhadarabokat – ugyanez érvényes a tollpárnákra, paplanokra is!
  4. Lenruhák – Ez az anyag sem ápol jó kapcsolatot a szárítógéppel, könnyen károsodik, ha erőteljes hőhatás éri. A lenből készült darabokat amúgy is inkább nyáron használjuk, mosás után ezek gyorsan megszáradnak a napon is!
  5. Cipő, sportcipő – Szívfájdító hír, mert egy kiadós eső után megázott lábbelit – netán a gyerek cipőjét, amiben beleugrott a legnagyobb sáros pocsolyába – szuper lenne pikk-pakk megszárítani, a cipőkészítéshez anyagok (gumi, kaucsuk, bőr stb.) egyáltalán nem vennék jó néven!

Ezeket a ruhadarabokat soha nem lenne szabad szárítógépbe tenni

Így száríts okosan

A gépi mosást mindig centrifugálással zárd, ezzel tulajdonképpen kezdetét is veszi a szárítási folyamat. A még nedves ruhákat tedd a szárítógépbe, válaszd ki a megfelelő programot és hagyd, hogy a masina tegye a dolgát. 

Ne feledkezz meg arról, hogy akárcsak a mosógép, úgy a szárítógép is igényel némi karbantartást: a szűrőt minden használat után érdemes kiüríteni, akkor is, ha erre a gép nem figyelmeztet külön. Ha tudod, hogy hosszabb ideig nem fogod használni a szárítógépet – például nyáron – mindenképp ürítsd ki a víztartályt is, mert nem tesz jót, ha abban hosszan álldogál a víz (a nagy melegben kellemetlen szagú is lehet egy idő után).

Soha ne tömd tele túlzottan a szárítógépet, mert a siker egyik titka éppen az, hogy a benne lévő ruhadarabok szabadon mozoghatnak és alaposan átjárhatja azokat a gépben keringő meleg levegő.

Ha szeretnéd felgyorsítani a szárítás folyamatát és gyűrődések nélküli ruhákat találni a gépben a szárítóprogram végén, vesd be ezt az egyszerű, de nagyszerű háztartási trükköt!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?