Tényleg durvább hatással van a vércukorra a zabtej mint egy pohár kóla?

2021. április 11.
A zabtej-rajongók megnyugodhatnak. A tápanyagszakértők egyértelműen cáfolták, hogy a zabból készült növényi tejhelyettesítőben található cukorfélék károsítanák az egészséget. Sőt, egyenesen szupercukornak nevezték.

A Twitteren söpört végig az a poszt, mely szerint a zabtejben található természetes cukor durvább hatással van a vércukorszintre, mint egy pohár kóla. “Ez teljes képtelenség” – jelentette ki Anna Sweeney dietetikus. Már csak azért is, mert a zabtej olyan cukorfélét tartalmaz, melyet a szervezet sokkal gyorsabban feldolgoz, így nem kell pánikolni a zabtejes kávé miatt. “Úgy gondolom, nem a megfelelő dolgokra koncentrálunk. Semmi okunk nincs rá, hogy a zabtól féljünk” – tette hozzá a dietetikus.

zabtej-cukor-glikemias-index

A maltóz és a glikémiás index

Azt rótták fel a közösségi oldalon a zabtejnek, hogy nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, annak ellenére, hogy a hozzávalók között csak zab, növényi olaj, só és vitaminok szerepelnek. “A cukor a természetes eredménye a zab feldolgozásának. Az enzimek, melyeket a zabban található keményítő lebontására adnak a gyártás során a növényhez, édes ízt eredményeznek, amit érezhetünk is, ha zabtejet iszunk” – magyarázta a dietetikus.

Ráadásul a cukrok sem egyformák. A zabtejben a maltóz nevű cukorféle található meg, melynek különlegesen magas a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy gyorsan felszívódik a szervezetbe kerülve. “Erre általában problémaként tekintünk, ám érdemes úgy közelíteni a zabtejhez, hogy nem önmagában, más hozzávalóktól elkülönítve fogyasztjuk” – mutatott rá a dietetikus. “Az is befolyásolja, mennyire emelkedik meg a vércukorszint bizonyos ételektől, italoktól, hogy mi kerül azzal egyidőben az emésztőrendszerünkbe.”

Olvastad már?

Például ha zabtejet öntünk egy tál teljes kiőrlésű gabonából készült müzlire, mellyel megfelelő mennyiségű rostot viszünk be, vagy a turmixunkba tesszük egészséges növényi zsírok és fehérje mellé, az nem ugyanaz, mintha cukrozott üdítőt innánk. “Arra pedig végképp nincs semmi okunk, hogy a zabkását kihagyjuk az étrendünkből, hiszen tele van egészséges rosttal, fehérjével és más tápláló finomságokkal” – tette hozzá a szakember. 

A diabéteszben vagy metabolikus szindrómában szenvedőknek kell jobban odafigyelnie a vércukoszint egyensúlyban tartására. A finomított cukornak és feldolgozott élelmiszereknek általában magas a glikémiás indexe, miközben a rosttartalmuk nagyon alacsony, ráadásul más mikrotápanyagoknak is híján vannak. “Ám valószínűleg nem egyetlen pohár zabtejjel tervezzük lefedni az egész napos tápanyagszükségletünket, főleg nem önmagában, így ennek nincs veszélye az étrendünkben” – mondta a dietetikus.

A jó tápanyag összefüggés kérdése, nem az összetevőké

A szakember szerint a zabtej körül a közösségi oldalakon kialakult pánik inkább arra hívja fel a figyelmet, hogyan tanított meg félni minket bizonyos ételektől a fogyókúra-kultúra. “Erre a cukor tökéletes példa. A testünk számára az első számú energiaforrás. Igaz, hogy ha túl sokat fogyasztunk, az egészségügyi problémákat okozhat, ám félni nem kell a szénhidrátoktól sem” – mondta Sweeney. “Az emberek az evolúció során úgy fejlődtek a túlélés érdekében, hogy változatos táplálékot fogyasszanak. Ha egészségesebben akarunk élni, az elfogyasztott ételeink összességét kell figyelnünk, nem egyetlen kicsinyke cukormolekulára összpontosítanunk.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!