Ezek a delta variáns tünetei a gyerekeknél

2021. augusztus 29.
Miben mások a Covid– 19 delta variánsának tünetei a gyerekeknél? A szakértők elmondták, mire kell figyelnie a szülőknek.

Annyi mára nyilvánvalóvá vált, hogy ezerszer olyan ragályos a koronavírus delta variánsa, mint az a vírus, amit 2019 végén megismert a világ. Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája és az amerikai betegségmegelőzési központ, a CDC mára azt is nyilvánvalóvá tette: a delta másban is eltér attól, amit az eddigi hullámok alatt megismerhettünk. Például a gyerekeket is máshogy érinti. 

A főbb tünetek nem változtak

Azokban az országokban, ahol már berobbant a delta variáns, az orvosok nagyjából hasonló panaszokkal találkoznak, mint korábban: láz, köhögés, orrdugulás, emésztési zavarok, szaglásvesztés. Ezek közül gyermekeknél a láz és a köhögés a különösen jellemző. Ám ez nem azt jelenti, hogy kizárólag ezek a tünetek jelentkeznek.

gyerek-delta-varians-tunet

A becslések szerint a gyerekek 16-40 százaléka tünetmentes, ám ezek az adatok még a delta variáns előtti járványhullámokból származnak. A szakértők tehát azt javasolják, hogy a szülők és gondozók továbbra is azokat a tüneteket figyeljék, amit korábban. „A klinikai megjelenésében nem tapasztaltunk változást a delta variánssal sem – mondta Anupama Kalaskar, a Minnesotai Gyermekkórház fertőző beteg osztályának vezetője. – Ám sokkal nagyobb arányban kerülnek kórházba azok a gyerekek, akik megfertőződnek a delta variánssal, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy sokkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok.”

Ugrásszerűen nőtt a kórházban a gyerekek száma

Bár a főbb tünetek nem változtak jelenlegi ismereteink szerint, a delta variáns által elindított hullám sok országban már főként a gyerekek járványa lett, ami abban is látható, hogy sokkal több az új kórházba kerülő között a gyermek. Amerikában az új fertőzöttek 15 százaléka gyermek. „Néhány héttel ezelőtt még egyetlen gyermek sem volt kórházban a koronavírus miatt. Most minden nap érkezik egy-két új eset” – mondta dr. James Schneider, a New York-i Cohen Gyermekgyógyászati Központ intenzív osztályának vezetője. 

A szakemberek szerint az, hogy több gyerek kerül kórházba a delta variánssal, jelzi, hogy a vírus fertőzőképesebb, és a gyermekek azok, akik között terjedni tud, hiszen ők nem kaphattak egyelőre oltást. „Nem feltétlenül lesznek betegebbek a gyerekek, inkább sokkal több gyerek lesz beteg, mint korábban. Ez a forgatókönyv kezd most kirajzolódni” – mutatott rá dr. Schneider, aki igyekezett azt is hangsúlyozni, hogy a szakemberek is csak a jelen helyzetet látják, mivel soha nem volt még ilyen járvány a történelemben. 

A szakértők arra is rámutattak, hogy az iskolakezdés az, ami a világ országaiban beindítja a delta variáns járványhullámát, így történt ez Izraelben is, és most az Amerikai Egyesült Államokban, majd szeptembertől várhatóan Európára is ez vár. „A korábbi hullámok alatt jobban védtük a kisebb gyermekeket – mondta dr. Audrey John, a Philadelphiai Gyermekkórház infektológusa. – Bezártak az iskolák, nem voltak csoportos foglalkozások, maszkot hordtak közösségben és távolságot tartottak. Ezek mind biztosították, hogy a gyerekek és felnőttek kisebb eséllyel fertőződjenek meg. Most minden nyitva van, a gyerekek oltatlanok, mégis azután, hogy felnőtteket beoltottuk, az ő biztonságukról és egészségükről mintha elfeledkeztünk volna.”

Tesztelés és maszkhordás kell

A szakemberek egyre hangosabban követelik, hogy vezessék be az iskolákban ismét a maszkhordást, ám ez még mindig hatalmas ellenkezést vált ki sokakban, ennyi idő elteltével is. „Kritikus fontosságú volna, hogy a gyerekek – akár be vannak oltva, akár nem – hordjanak maszkot az iskolában” – jelentette ki Schneider, aki azt is hangsúlyozta, hogy a gyerekek tesztelése is létfontosságú lenne, ha bármilyen tünet (orrfolyás, nátha, köhögés vagy láz) jelentkezik náluk. Sok tünet egyezik a mezei megfázással vagy más légúti betegségekkel, épp ezért lenne nagyon lényeges, hogy már az első panaszoknál teszteljenek, és ha kell, maradjanak otthon. 

Figyelni a szövődményeket

Mivel a delta hulláma még csak most kezd emelkedni, a szakértők egyelőre nem tudják, hogyan és merre változnak a posztcovid panaszok: gyakrabban kell-e hosszú távú maradványtünetekre és a gyermekeknél fellépő egész szervezetet érintő gyulladásos kórképre (MIS-C) számítani. 

A MIS-C néhány héttel a fertőzés után jelentkező súlyos betegség, lázzal, gyulladással és a szervek működésének zavaraival járhat. Több mint négyezer esetet regisztráltak az Amerikai Egyesült Államokban a járvány kezdete óta.

A szakemberek tehát arra az álláspontra helyezkednek azokban az országokban, ahol már tombol a delta, hogy amíg a kisgyermekek számára nem lesz elérhető védőoltás, addig mindenképp javasolt a maszkviselés a gyerekek számára, ha közösségbe mennek. „Még mindig nem értjük, miért és hogyan alakulnak ki a Covid–19 hosszú távú hatásai, és csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem volt olyan variáns, ami nem betegítette meg súlyosabban a gyerekeket vagy nem okozott nagyobb arányban posztcovid szindrómát náluk. Csak reménykedhetünk, hogy nem a delta lesz ez.” – mondta az infektológus.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!