A jobb és hatékonyabb légzés 3 titka

2020. november 09.
Az utóbbi hónapok egyik legtöbbet hallott mantrája a közösségi oldalakon és az újságok hasábjain egyaránt. Nem véletlenül, hiszen a jó légzéstechnika oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt és normális szinten tartja a vérnyomást. De hogyan lélegezzünk úgy, hogy valóban hatásos legyen?

Nem egyszerűen az életben maradásunkhoz szükséges  a légzés. „Annyi módja van a légzésnek, ahány étel a világo –- mondta egy szabadtüdős búvár instruktor, aki több mint nyolc percig volt képes visszatartani a lélegzetét. „ És a légzés minden módja másképp hat a szervezetünkre.” A szakemberek pedig egyetértenek vele: teljesen mindegy, hogy milyen egészségesen étkezünk, mennyit edzünk és milyen remek génállományt örököltünk, fiatalok vagy idősek vagyunk-e, ha nem lélegzünk helyesen.

legzes-egeszseg-tudo-levego

Csukott száj, alacsonyabb vérnyomás

A Stanford Egyetemen végeztek kísérletet önkénteseken, akiktől azt kérték, hogy húsz napig a szájukon keresztül lélegezzenek. A kutatók is megdöbbentek az eredményen: a szokás nyomán rakétaként emelkedett meg az önkéntesek vérnyomása, alvási apnoé jelentkezett, és légúti fertőzés a kísérlet végére. Amikor visszatértek az orron át történő légzésre, a vérnyomásuk visszarendeződött, a szívverésük normalizálódott, megszűnt a horkolás és a nátha. Emellett a teljesítményük és állóképességük is tíz százalékkal növekedett.

Koncentráljunk a kilégzésre

Ha azt mondják, lélegezzünk, általában a belégzésre gondolunk. Pedig a kilégzéskor érvényesülnek a tüdőben és a testünkbe a belégzés jótékony hatásai. A legtöbb ember nem használja ki a tüdeje teljes kapacitását minden egyes lélegzetvételnél. Hogy ezen javítsunk, koncentráljunk a kilégzés hosszára. Tudatosítsuk, hogy a tüdőt teljesen ürítsük ki a következő belégzés előtt.

Egy óra rágás minden nap

A modern, finomított ételekből álló étrend nem kényszeríti rá az embereket az erőteljes rágásra. Pedig az állkapocs és az arc izmainak elengedhetetlenül fontos szerepe van a légzésben. Amikor pedig nem rágunk, az ajkak érjenek össze lazán, a fogsorok között legyen egy hajszálnyi rés, a nyelv pedig a szájpadlásra simul. Ez az állapot a megfelelő ahhoz, hogy a légzés akadálytalan és erőfeszítéstől mentes legyen.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash