Mekkora az esélye most, hogy elkapjuk a Covidot, és nem leszünk betegek?

2021. szeptember 07.
Valószínűleg a legtöbb emberben ott motoszkál a kérdés, mióta megkaptuk az oltást, és visszatért az életünk a normális kerékvágásba: lehetünk mi azok a szerencsések, akik tünetmentesen vészelik át a fertőzést? Mekkora esélye van annak, hogy még nem találkoztunk a koronavírussal?

A delta variáns mindenütt ott van, sokkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed, mint a korábbi vírusváltozatok. Aki elkapta a delta variánst, sokkal több vírusrészecskét bocsát ki, ezért százszor olyan fertőző ez a mutáció, mint akár a hatalmas harmadik hullámot generáló változat. Felmerül tehát, hogy ha a nyáron jártunk étteremben, edzőteremben, tömött strandon vagy rendszeresen tömegközlekedünk, valószínűleg egy ponton találkoztunk már a vírussal. „Mivel sokkal ragályosabb, ezért véleményem szerint nagy esély van rá, hogy nem került el minket sem a koronavírus delta variánsa” – mutatott rá dr. Monica Gandhi, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem fertőző betegségek specialistája. Egyetért ezzel Jennifer Nuzzo, a Johns Hopkins Közegészségügyi Tanszékének epidemiológusa is. „Fontos különbséget tennünk megfertőződés és a fertőzésnek való kitettség között – hangsúlyozta Nuzzo. – Ha ki vagyunk téve egy fertőzésnek, azaz olyan helyen tartózkodunk, ahol jelen van a vírus is, nem jelenti automatikusan azt, hogy megfertőződünk vagy tünetes betegségünk alakul ki. Bár sok embernél, függetlenül attól, be vannak-e oltva, kétségtelenül így alakul.”

A delta variáns olyan nagy mértékben fertőző, hogy ha olyan helyen tartózkodunk, ahol nagy az esély a szóródására – és nem viselnek az emberek maszkot, nem tartják a megfelelő távolságot –, minden bizonnyal van esély rá, hogy találkozunk a vírussal. „Ahogy a fertőzöttek száma emelkedik, erre az esélyünk egyre nagyobb” – mondta Gandhi. „Most is sokan vannak olyan helyen, ahol a vírus jelen van, ám van néhány olyan tényező, ami befolyásolja, a kitettségből lesz-e megfertőződés”  – tette hozzá Nuzzo. 

covid-19-megfertozodes-esely

Mitől függ a fertőzés?

Az első tényező az, hogy milyen közel tartózkodtunk fertőzött személyhez, aki átadhatta a vírust. A második, hogy mennyi vírust bocsáthatott ki ez a személy, hiszen vannak, akik sokkal többet juttatnak ki, mint mások. A harmadik az adott hely szellőzése: ha egy rosszul szellőző, zárt szobában tartózkodtunk a fertőzött személlyel, sokkal nagyobb eséllyel fertőződtünk meg magunk is. Ám annak is nagy szerepe van, hogy a mi saját szervezetünk hogyan kezeli a vírust. 

Honnan tudhatjuk, megfertőződünk-e?

Ez megint sok mindentől függ. Sok beoltott személy valószínűleg észre sem veszi a Covid-fertőzést, az immunrendszerük sikeresen leküzdi még azelőtt, hogy bármilyen tünet megjelenne. Végülis ez a célja az oltásnak. 

Lehetséges, hogy megérezzük az immunrendszerünk aktivitását. „A B-sejtek emlékeznek a fertőzésre, és kezdenek antitestet termelni, míg a T-sejtek harcolnak. Vannak, akiknél érezhető, hogy az immunrendszer válaszol a kórokozók megjelenésére, ami hasonlíthat az oltás utáni mellékhatásokra, ami szintén annak a jele volt, hogy az immunrendszer aktivizálódott.”

„Ugyanakkor most mindenki sokkal kiélezettebben figyel minden tünetre, ezért lehetséges, hogy észrevesszük azt is, ha ez az egész csak egy kis fáradtság vagy rossz közérzet” – tette hozzá a fertőző betegségek szakértője.

Ha átestünk a Covidon védettebbek vagyunk?

Ez megint bonyolult kérdés. Vannak olyan vizsgálatok, melyek arra utalnak, hogy a Covid–19-cel való korábbi megbetegedés erősebbé teszi az immunválaszt. „Vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a fertőzésnek való korábbi kitettség, különösen az oltás után, erősíti az immunrendszer reakcióját. A B-sejtek által termelt antitesteket hamarabb sokszorsítják a T-sejtek. Azonban az új variáns ellen termelt antitestek célozzák igazán hatékonyan az ú variánst” – magyarázta Gandhi. 

Az is biztos, hogy még rengeteg adatra van szükségünk ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk arról, mennyire hatékony az immunmemóriánk a Covid–19-cel kapcsolatban. Az Egyesült Királyságban dolgozó kutatók olyan vizsgálatokat végeznek, melyben fiatal, egészséges önként vállalkozó felnőtteket tesznek ki direkt a koronavírusnak, hogy jobban megértsék, mennyi vírus okoz fertőzést, és hogyan reagál az ember immunrendszere a kórokozóra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg is betegszünk vagy megfertőződünk. Egyelőre senki sem tudja megjósolni, hogy ha betegek leszünk, mennyire lesz súlyos a lefolyása, vagy visszamaradnak-e posztcovid tünetek. „Ez az igazán veszélyes a koronavírusban” – mutatott rá Gandhi. 

Ez különösen igaz abban az esetben, ha valaki nincs beoltva és nincs korábbi fertőzésből származó természetes immunitása. „Az oltás lényege ebben az esetben, ha megfertőződünk, kevésbé lesz súlyos a betegség. Nem magát a megbetegedést előzi meg – mondta Nuzzo. – Ha találkozunk emberekkel, iskolába járnak a gyerekeink, jó esély van rá, hogy megfertőződünk.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!