Ezeket az őszi virágokat szeretik legjobban a méhek

2021. október 02.
A nyárral nincs vége a szezonnak, őszi virágokkal is segíthetünk a méheknek, hogy átvészeljék az előttük álló hidegebb időjárást. Ez azért is fontos, mert a méhek munkája létfontosságú az ökoszisztéma működéséhez, ám a klímaváltozás és a környezetszennyezés egyre nehezebbé teszi számukra a túlélést.

Az ősz beköszöntével kevesebb a virág, így nehezebben találnak pollent és nektár a méhek, amire viszont nagy szükségük lenne az őszi–téli időszakban a túléléshez. Vannak azonban olyan növények, amiknek az ültetésével – akár kertben, akár az erkélyünkön cserépben – sokat tehetünk a méhekért.

Nagyvirágú abélia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Henry Agg (@fanaticalgardening)

Méhbokornak is nevezik ezt a virágot, nem véletlenül. Ennek a növények illatos, fehér virágai vannak, melynek képtelenek ellenállni a mézelő és vadméhek. Ráadásul gyönyörű látvány, amikor az akár másfél-két méteresre is megnövő növény tele van virágos ágakkal. Sok kertész szívesen ülteti az ablak mellé, ahonnan láthatják dolgozni a méheket, röpködni a szitakötőket, lepkéket a virágok körül. 

Kerti pillangóvirág

osz-virag-meh

A pillangóvirág szemet gyönyörködtető szirmai közül a méhek nagyon könnyen jutnak hozzá a nektárhoz, mintha ehhez alkalmazkodott volna a virág formája. Nemcsak a méheket, de más hasznos rovarokat is csalogat, melyek beporozzák a növényeinket. Ráadásul nagyon könnyű nevelgetni, a szirmait pedig akár salátákban is felhasználhatjuk. 

Repcsény

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pauline (@pauline330)

Általában gaznak és haszontalannak tartják a repcsényt, pedig ez egyáltalán nincs így. Amikor elültetjük a kertbe, egyszeriben megtelik vibráló színekkel, élénk sárgákkal és pirosakkal a környezete, melybe rózsaszín és lila is keveredik. A repcsény pollenje és nektárja pedig vonzza a mézelő méheket, így életet hoz a kertünkbe.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!