Coregazmus: tényleg lehet orgazmusa a nőknek a hasizomedzéstől

2021. október 08.
A TikTokon kapták fel először azt az elméletet, hogy a hasizomgyakorlat olyan stimuláló hatással lehet, hogy a nőknek orgazmust okozhat. A szakértő szerint valóban nem kizárt, hogy ez megtörténhet.

Nem újkeletű az a gondolat, hogy a hasizomgyakorlattól orgazmusa lehet a nőknek, ám igazán széles körben csak a közösségi oldalak korában terjedt el. Annie Knight ausztrál fitnesz- és életmódszakértő posztolt videót az edzéséről, melyben követőivel is megosztotta a coregazmus titkát. Azóta több mint másfél millióan látták már a videót. 

„Muszáj beszélnünk arról a tényről, hogy a nőknek orgazmust okozhat a hasizomedzés – jelentette ki Knight. – Ez nekem is új volt. Egészen addig nem tudtam róla, míg nem láttam a TikTokon, azóta két barátommal is beszélgettem róla, és valóban igaz. Volt már valaki másnak is orgazmusa hasizomedzés közben?”

hasizom-edzes-orgazmus

Knight elmondása szerint mindkét barátjával megtörtént már, és egyikük sem mer bizonyos gyakorlatokat végezni – például deszkát vagy hasizomgépet használni – edzőteremben, mert tartanak attól, hogy orgazmusuk lesz nyilvános helyen. „Gondolhatjátok, mennyi hasizomgyakorlatot csinálok azóta” – mondta Knight.

Rengeteg nő reagált az ausztrál edző videójára, elmondták, hogy ők is megtapasztalták az orgazmust kisebb-nagyobb intenzitással. Sőt, sokan azt is megosztották, mely konkrét hasizomgyakorlatok juttatták őket a csúcsra. Jessica Davidson személyi edző volt az egyik, aki le is filmezte magát, amint lábemeléseket végez a húzódzkodó rúdon kapaszkodva. „Megtörténik – írta a TikTok-videó mellé, miközben befejezi a gyakorlatot és leereszkedik a rúdról. – Ne kérdezzétek, miért vagy hogyan.”

@annieknight38

😳 excuse me #fyp #foryoupage

♬ original sound – Annie Knight

Az intenzív edzés örömteli hatása

Dr. Debby Herbenick, az Indianai Egyetem Egészségügyi Tanszékének professzora könyvet is írt a jelenségről, melyet ő coregazmusnak nevezett el, ám tudományos neve is van: testmozgás által kiváltott orgazmus. „Lehetséges, hogy orgazmusunk legyen az edzéstől – jelentette ki a professzor. – Ráadásul nem is most jöttek rá erre.”

Először Alfred Kinsey említette az emberi szexualitásról írt munkájában az 1950-es évek végén, 1960-as évek elején az örömérzet ezen formáját, ám csak két tudományos szaklapban publikált a jelenségről, így nem váltott ki nagyobb visszhangot megfigyelése. „Mind a férfiak és nők megtapasztalhatják” – mondta Herbenick, akinek 2021-ben végzett tanulmányában több mint kétezer, 14 év feletti személyt vontak be. A résztvevők 9 százaléka élt át élete során legalább egyszer orgazmust edzés közben, a nők 10 százaléka számolt be erről. 

Minek köszönhető?

Bár a hasizomedzés által kiváltott orgazmus eredete nem teljesen tisztázott, leggyakrabban az intenzív hasizomtréning során érzik az emberek. „Azok a gyakorlatok válthatják ki legnagyobb eséllyel, melyek során erőteljesen használni kell a has izmait – magyarázta Herbenick. – A húzódzkodás, felülés, lábemelés, az edzőtermi gépek használata, vagy a római pad különösen nagy erőfeszítést igényel, és a törzs merőleges az eszközre.”

Rossz hír, hogy nem valószínű, hogy tíz felüléstől orgazmusunk legyen, mivel ez egyszerűen nem elég kimerítő a legtöbb ember hasizmának. „50-200 ismétlésnél van rá esélyünk – mondta Herbenick. – Az olyan gyakorlatoknál, mint a felülés, a kulcs a hasizomra való koncentráció, és az is fontos, hogy érezhetően elfáradjanak ezek az izmok.” A sokkal nagyobb kihívást jelentő húzódzkodásban való lábemlésből viszont elegendő a kevesebb ismétlés is, már 5-8 darab után érezhetjük az orgazmust. 

„Az edzés mindenki számára mást jelent – mondta Herbenick. – Vannak, akiknek már a házimunka is annak számít, mint például a söprés, vagy a fizikai munka, mint a reptéren a csomagrakodók munkája vagy a nehéz gépek kezelése. De gyakran említik a hadseregnél szolgálók vagy az élsportolók is, hogy orgazmust tapasztaltak edzés közben.”

Herbenick azt is hozzátette, hogy nem kell megijedni, ha egyszer csak beüt az érzés, semmi okunk azt feltételezni, hogy veszélyes lenne. „Sok nő számára kifejezetten erőt ad ez a tapasztalás – mondta. – Persze vannak, akik bizonyos hasizomgyakorlatokat inkább otthon végeznek, hiszen nehéz elrejteni, amikor a test orgazmussal válaszol valamilyen ingerre.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!