Családterapeuta: a boldog kapcsolat titka az önálló személyiség megtartása

2021. október 17.
Örök kérdés, hogy vajon mi lehet a sírig tartó szerelem titka? Erre a kérdésre sajnos máig nem született egyértelmű válasz, azonban van egy dolog, amely biztosan elengedhetetlen egy egészséges és boldog párkapcsolathoz.

A családterapeuta szerint nem más, minthogy egy kapcsolat mindkét szereplője képes legyen megtartani saját önálló személyiségét, egyéniségét annak ellenére, hogy egy párt alkot a másikkal. Ugyanis egy egészséges párkapcsolathoz két olyan ember kell, aki ugyan úgy dönt, hogy megosztja egymással az életét, de külön-külön is egész életet élnek és más emberekkel is egészséges kapcsolatokat ápolnak.

A szerelem a legtöbbek számára elsődleges prioritást élvez, azonban kulcsfontosságú, hogy semmi és senki mást se hanyagoljunk el, tartsuk a kapcsolatot családtagjainkkal, barátainkkal és legyenek olyan élményeink, amelyeket társunk nélkül élünk meg, amelyeket aztán később megoszthatunk vele. Mielőtt belevágnánk egy párkapcsolatba tehát fontos, hogy rendben legyünk önmagunkkal és egyedül is teljesek legyünk. Ez pedig az eddig említett személyes kapcsolatok meglétén és ápolásán kívül azt is jelenti, hogy van saját hobbink, érdeklődési körünk és egyedül is jól tudjuk magunkat érezni, hiszen így tudjuk majd őszintén magunkat adni és ezáltal boldogok lenni a párkapcsolatunkban.

parkapcsolat-alapja

Mindezeken kívül azt is tudnunk kell, milyen tulajdonságok és személyiségjegyek egészítik ki sajátjainkat. Például, ha szeretünk a figyelem központjában lenni, érdemes olyan párt keresni, aki szintén nem jön zavarba attól, ha rászegeződik minden tekintet, viszont ahelyett, hogy ellopná a rivaldafényt, inkább minket helyez előtérbe. Ez nem azt jelenti, hogy az az ember lesz a tökéletes partner, aki a teljes ellentétünk, hanem az, aki kitölti a hiányosságainkat, de közben teret ad számunkra, hogy dolgozhassunk rajtuk. A szakértő példája szerint, amikor két ember belép egy párkapcsolatba, az egyikük kék, a másik piros. Amikor pedig együtt vannak, nem jár azzal, hogy együttesen átváltanak lila színre, hanem maradnak ugyanúgy kék és piros – egymás mellett.

Fotó: Getty Images, Forrás: Popsugar, Szerző: Jurasits Jázmin Andrea

Olvass tovább!