Nem tudsz a szívedre hallgatni: az agyunk irányítja, hogyan és kit szeretünk

2021. szeptember 24.
Bár a szív a testünk motorja, az agynak még felette is hatalma van, bármennyire is szeretnénk azt gondolni, nem fejben dől el, kibe és hogyan szeretünk bele. Az agy szinte soha nem pihen, és miközben dolgozik, arra is hatással van, hogyan éljük meg és érezzük a szerelmet.

Amikor az emberek a szív és az agy szerepéről elmélkednek a szerelemmel kapcsolatban, előszeretettel állítják szembe egymással ezt két szervet, mintha egymás ellen dolgoznának és kizárólagos hatalmuk lenne. Az agynak tulajdonítják a logikát, a szívnek az érzelmeket és a szerelmet. Pedig az érzelmek is az agyban keletkeznek. 

A vékony vonal gyűlölet és szeretet között

A jól ismert szólás szerint a szeretetet és a gyűlöletet csak egy nagyon vékony vonal választja el egymástól. A University College London tudósai által végzett felmérés bebizonyította, mennyire igaz ez a mondás: a szeretetet és gyűlöletet felépítő idegrendszeri struktúrák felépítése szinte teljesen egyforma. 

szerelem-agy-3-teny

A gyűlöletet gonosz érzésnek tartjuk, egy jobb világban el kellene törölni, irányítani és megszüntetni. A biológusok azonban más nézőpontból közelítik meg, mint a társadalomtudományok vagy a hétköznapi emberek. „A gyűlölet egyenértékű érzés a szeretettel – mondta Semir Zeki professzor, aki a londoni tanulmány vezető kutatója volt. –A szerelemhez hasonlóan gyakran tűnik idegesítőnek és vezetheti az egyént hősies cselekedetekhez, ugyanúgy, ahogy gonosz tettekhez is. Hogyan lehet két ellentétes érzésnek ugyanaz a viselkedés a következménye?” – teszi fel a kérdést a kutató. 

Mindkét érzés az agynak ugyanazon a területén keletkezik, amely az agresszióhoz és stresszhez kapcsolódik. Így ha legközelebb a vita hevében úgy érezzük, egyszerre gyűlölünk és szeretünk, jusson eszünkbe, hogy ez lehetséges, a két érzés ugyanott gyökerezik az agyunkban. 

A szerelem fizikai fájdalmat okoz

Nemcsak a dalszövegek fantazmagóriája, hogy a szerelemnek fájnia kell. Ez maga a valóság. Ez az oka például annak, hogy idős párok, akik együtt élték le az életüket, rövid idő elteltével követik egymást, ha az egyikük meghal. 

Idegrendszeri képalkotó vizsgálatokkal végzett kutatások eredményei szerint a fizikai fájdalom feldolgozása ugyanott történik az agyunkban, mint a társas kapcsolatok miatti szenvedésé. Ráadásul az érzelmi fájdalom ugyanúgy enyhíthető fájdalomcsillapítókkal, mint a testi fájdalom. 

Az agy fájdalomcsillapítónak használja a szeretetet

A Stanford Egyetem Orvostudományi Tanszékén végzett kutatás eredményei szerint a szeretet intenzív érzése csillapítja a fájdalmat, ráadásul olyan erősen, mint a kábítószerek. Ebből arra következtettek a tudósok, hogy az agy minden érzést felerősít, ami a testünkben keletkezik. „Amikor az emberek ebben a felfokozott érzelmi állapotban vannak, amit szerelemnek nevezünk, jelentős változások keletkeznek a kedélyállapotunkban, ami hatással van a fájdalomérzetre is – magyarázta dr. Sean Mackey, aneszteziológus professzor, a tanulmány rangidős szerzője. – Még csak az elején vagyunk a kutatásunknak, ami az agy jutalmazó rendszerének működését tárja fel, és kiderül belőle, hogyan befolyásolják az érzelmeink a fájdalomérzetet. Ezek nagyon mély, ősi rendszerek az agyunkban, melyekben a dopamin hormonnak van kulcsfontosságú szerepe. Ez a hormon felel a hangulatunkért, ez okozza az örömérzést, amikor az agy jutalmazó központja aktiválódik és ettől vagyunk motiváltak.”

Forrás: Your Tango Fotó: Unsplash

Olvass tovább!