Tuti, hogy eddig rosszul takarítottad a kenyérpirítót

2021. október 29.
A legfanatikusabb konyhatakarítók figyelmét is el szokta kerülni a kenyérpirító, pedig nagyon fontos lenne időnként alaposan kitisztítani. Nemcsak azt mondjuk el miért, hanem azt is, hogyan csináld!

A kenyérpirító hasznos segítőtársad a konyhában, ami ugyanúgy megérdemli a rendszeres takarítást, mint a gyümölcsfacsaró vagy a turmixgép – még akkor is, ha (látszólag) nem piszkolódik össze annyira a használat során.

Könnyen lehet, hogy eddig rosszul takarítottad a kenyérpirítót

Az a kenyérpirító, amit ritkán vagy nem elég alaposan takarítanak, egy idő után nem csak látványnak lesz kellemetlen: az aljában összegyűlő morzsák kiváló táptalajt képezhetnek a különféle kórokozóknak és penészgombáknak, sőt tűzveszélyessé is válhatnak. Szerencsére egyáltalán nem bonyolult vagy időigényes művelet a kenyérpirító tisztítása, ezért – ha eddig nem tetted volna – mostantól érdemes gyakrabban időt fordítani erre. 

A használatot követően, miután kihúztad a zsinórját a konnektorból, ürítsd ki a morzsatálcáját, és fejjel lefelé fordítva rázd ki belőle az összegyűlt kenyérdarabkákat. Az alaposabb takarításra elég ritkábban sort keríteni, mutatjuk lépésről lépésre, hogy vidd véghez a legegyszerűbben.

Amire szükséged lesz

  • Szemeteskuka
  • Meleg, szappanos víz
  • Használaton kívüli fogkefe
  • Morzsaporszívó (enélkül is menni fog!)
  • Konyharuha
  • Antibakteriális törlőkendő

Így csináld!

1) Húzd ki a kenyérpirítót, és várd meg, hogy teljesen kihűljön a használat után – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságban tudhasd magad a takarítás során.

2) Távolítsd el a morzsatálcát, és söpörd le róla is a morzsákat. Áztasd meleg, szappanos vízbe arra az időre, míg a többi lépést megvalósítod, így az odaégett, rászáradt darabkákat is játszi könnyedséggel tudod eltávolítani.

3) Takard le a kenyérpirítót egy konyharuhával, és fordítsd fejjel lefelé, hogy a bent maradt morzsák kipotyogjanak. Ha ezzel megvagy, a konyharuhában összegyűlt darabkákat szórd a mosogatóba vagy a konyhai szemetesbe, így nem borít majd mindent kenyérmorzsa a takarítás után.

eddig tuti rosszul takarítottad a kenyérpirítót

4) Egy használaton kívüli, de tiszta fogkefével férkőzz be az eldugottabb zugokba is, és söpörd ki a morzsákat. Hogy egytől egyig kipotyogjanak, fedd le megint a konyharuhával és állítsd fejre.

5) Ha van a kezed ügyében morzsaporszívó, legjobb, ha ebben a fázisban összetakarítasz vele magad körül, különben könnyű széthordani a morzsákat a lakásban, ami sok bosszúságot okoz.

6) Törölgesd át kívül, és ameddig eléred, belül is antibakteriális kendővel, majd egy konyharuhával. A szappanos vízbe áztatott morzsatálcát is áttörölheted, így útját állhatod a kórokozók szaporodásának.

7) Győződj meg róla, hogy a kenyérpirító kívül-belül megszáradt, tedd vissza a morzsatálcát, és pakold el a gépet a helyére a következő használatig!

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?