Álljunk meg egy szóra: bármennyire kínos, ezért beszélgessünk idegenekkel

2021. november 04.
Az emberek túl nagy fontosságot tulajdonítanak annak, hogy kissé kínos lehet egy idegennel folytatott csevely, ugyanakkor alulértékelik azt, mennyi örömet szerezhet egy spontán, ám annál jelentőségteljesebb társalgás.

A beszélgetés az, ami segít kapcsolódni minket egy másik emberrel, ám gyakran leragadunk az udvariassági csevely szintjén, amikor idegenekkel elegyedünk szóba, mert nem gondoljuk, hogy a másik embert érdekelheti, hogy élünk és teljesen tévesen azt hisszük, hogy kínos lenne és kevésbé élvezetes egy mélyebb beszélgetés ilyen helyzetben, mint ami a valóság. 

„A kapcsolódás, ha valóban van jelentősége, boldogabbá teszi az embereket, ugyanakkor gyakran vonakodunk mélyebb beszélgetésbe kezdeni olyanokkal, akiket nem ismerünk – mutaott rá Nicholas Epley, a Chicagói Egyetem üzleti karának viselkedéstudomány professzora, a tanulmány egyik szerzője. –Emiatt egy érdekes társasági ellentmondásban ragadunk: ha a kapcsolódás másokkal egy mélyebb, jelentőségteljesebb módon növeli a jóllétünket, miért nem tesszük ezt gyakrabban a mindennapokban?”

beszelgetes-hasznos

A kérdés megválaszolásához Epley és kollégái egy tizenkét részből álló kísérletsorozatot terveztek, melybe több mint 1800 résztvevőt vontak be. A kutatók megkérték a párokba rendezett embereket – többnyire egymásnak teljesen idegen személyeket –, hogy beszélgessenek relatíve mély, személyes témákról, illetve semmiségekről. Egy másik kísérletben a kutatók maguk adtak ilyen témákat az önként vállalkozó alanyoknak. Az udvarisassági csevely körébe tartozó témák voltak például a tévéműsor és az időjárás, a mélyebb rétegeket érintő kérdések között pedig olyan felvetések szerepeltek, mint például „mikor sírt legutóbb mások előtt?”, vagy „ha lenne egy kristálygömbje, ami megmondja az igazságot rólunk, az életünkről, a jövőről vagy bármi másról, mit szeretne tudni?”.

A beszélgetések előtt a résztvevőknek meg kellett becsülniük, mennyire lesz vajon kínos a társalgás szerintük, mennyire tudnak kapcsolódni a beszélgetőtárshoz és mennyire élvezik majd a beszélgetést. Ezt az értékelést a beszélgetések után is meg kellett tenniük.

Általánosságban kiderült, hogy mind a mély, mind a felszínes csevegés sokkal kevésbé kínos és sokkal jobb érzés, sokkal nagyobb öröm a résztvevőknek, mint azt várták. Ez a hatás még erősebb volt mélyebb témájú beszélgetéseknél. 

Ha a mélyebb beszélgetés mindenkinek jobb és a résztvevők a kísérlet után azt mondták, mindenképp ilyen társalgásokat szeretnének, akkor miért nem teszünk így gyakrabban? A kutatók sejtése szerint ennek hátterében az állhat, hogy az emberek alábecsülik a másik ember érdeklődését az érzéseik és gondolataik iránt. A kísérletben ugyanis kivétel nélkül azt gondolták a vizsgálatok előtt, hogy a másik embert sokkal kevésbé érdekli majd, mi van a másikkal. „Az emberek azt hiszik, hogy ha valami személyeset árulnak el magukról, a másik fél részéről hallgatás és üres tekintet lesz a válasz. Ennek ellenkezője csak úgy derülhet ki, ha valóban beszélgetünk a másikkal” – mondta Epley. 

„Az ember egy erősen szociális lény, folyamatos kommunikációra törekszik a másik emberekkel. Ha elárulunk magunkról valami fontosat, cserébe valami fontosat kapunk vissza, ami egy sokkal mélyebb beszélgetés kialakulásához vezet.”

Forrás: Science Daily Fotó: Getty Images

Olvass tovább!