Minden, amit a menstruáció alatti maszturbálásról tudni érdemes

2021. október 16.
Elsőre nem hangzik túl vonzónak a lehetőség, hogy miközben vérzünk, még az önkielégítésre gondoljunk, ám sokat segíthet egy-egy ilyen bevetés, különösen ha fájdalmakkal és görcsökkel jár a vérzés.

Egy menstruációs kelyheket gyártó cég és a Womanizer nevű szexuális wellnessvállalat készített közös felmérést arról, milyenek a nők maszturbálási szokásai a vérzés alatt. Bár a kutatás nem reprezentatív, a 341 résztvevő válaszaiból kiderült, hogy 43 százalékuk szed valamilyen recept nélkül vásárolható fájdalomcsillapítót a fájdalmas menstruáció miatt, 42 százalékuk szerint viszont a maszturbáció a leghatásosabb fájdalomcsillapító módszer ilyenkor. Arra a kérdésre pedig, hogy kipróbálnák-e a menstruációs fájdalomra az önkielégítést, a nők 90 százaléka válaszolt igennel. 

A felmérést egy szexjátékokkal foglalkozó vállalat készítette, így eleve adott volt egyfajta érdeklődés és nyitottság a válaszadókban, ám a tudomány is a javaslat mellett szól: az orgazmus enyhíti a görcsöket és a klaszteres fejfájást, amit oly’ sokan tapasztalnak a menstruáció alatt. „Az orgazmus vérbőséget okoz a méhben, ezáltal csökkennek a görcsök – mutatott dr. Kate White, a Bostoni Tudományegyetem Orvostudományi Tanszékének szülész-nőgyógyász professzora. – Emellett az orgazmus az agyat oxitocin, dopamin és szerotonin termelésére ösztönzi, tehát olyan hormonok keletkeznek a szervezetünkben, melyek ellazítanak és örömérzetet keltenek, így a testünk és a lelkünk is jobban érzi magát orgazmus után.”

menstruacio-maszturbalas-gorcs-fajdalomcsillapito

A menstruáció alatti maszturbáció nem változtatja meg a vérzést. Ha erős, valószínűleg erős is marad, és a hatás is csak az orgazmus utáni néhány órára korlátozódik. Ám, ahogy a szülész-nőgyógyász mondja, ez a kis magányos örömszerzés remek módszer lehet arra, hogy gyógyszer nélkül vészeljük át a menstruációs elejét.

“Egy New York Állami Egyetemen végzett kutatás szerint azoknak a nőknek magasabb volt a fájdalomküszöbe, akik rendszeresen maszturbáltak, azokhoz képest, akik nem. Ez azt is jelenti, hogy valószínűleg kevésbé érezzük meg a menstruációs görcsöket is, ha kicsit szeretjük saját magunkat – mondta a szülész-nőgyógyász. – Az sem figyelmen kívül hagyható tény, hogy sok nő libidója erősebbé válik, miért ne használnánk ezt ki?”

Dr. Lisa Masterson szülész-nőgyógyász szakorvos szerint a menstruáció alatti maszturbáció abból a szempontból is hasznos, mert így a havi vérzés pozitív érzésekkel kapcsolódik össze, így elszakadhatunk attól – a kultúránkban mélyen gyökerező – sztereotípiától, hogy a menstruáció tisztátalan vagy szégyellni való dolog. „Életünk legjobb orgazmusát élhetjük át a menstruáció alatt, köszönhetően a hormonoknak” – tette hozzá Masterson. 

Természetesen az is teljesen elfogadható és érthető, ha semmi kedvünk hozzá, hogy a vérzés alatt maszturbáljunk. Ám még egy utolsó egészségünkkel kapcsolatos érv van a szakemberek kezében: ha hajlamosak vagyunk a hüvelyi és húgyúti fertőzésekre, a maszturbációnak van még egy rejtett haszna. „Segíthet megelőzni ezeket a kellemetlen és gyakran elhúzódó kezelést igénylő fertőzéseket, hogy megnyílik a méhnyak közben. Ilyenkor kinyúlik a méhnyak, melyben baktériumok lehetnek, és kiürülhet” – magyarázta dr. Jacques Moritz, női egészség szakértő, szülész-nőgyógyász szakorvos. 

Azonnal alkalmazzuk, ha kezdődnek a görcsök

A fájdalomcsillapítóknál gyakran hallani, hogy akkor a leghatásosabbak, ha már azelőtt bevesszük, mielőtt a felerősödnének a kellemetlen érzetek. Ugyanez igaz a maszturbációra is: amint érezzük a görcsök kezdetét, vágjunk bele, ne várjuk meg, míg felerősödnek. 

Ha kevesebb maszatolást akarunk, ezt tegyük

„Nem kell kivennünk a tampont vagy menstruációs kelyhet, és fókuszálhatunk a csikló stimulálására a kezünkkel vagy vibrátorral” – mondta Megan Fleming pszichológus-szexuálterapeuta. Ha aggódunk a lepedőre kerülő foltok miatt, rendszeresíthetünk egy plédet csak erre a célra, ahogy van menstruációs bugyink is. A lényeg, hogy könnyen mosható anyagból legyen. Sokan viszont azt a módszert kedvelik leginkább, hogy a zuhany alatt kényeztetik magukat. Ez megoldja a síkosítás kérdését is egy csapásra” – magyarázta a szexuálterapeuta. 

A távozó vér mennyiségét az is csökkentheti, ha a maszturbáció előtt elmegyünk pisilni. Így azok a vérrögök is távozhatnak, melyek a hüvelyben voltak. Ha a vibrátorunk tisztaságáért aggódunk, használhatunk gumióvszert, hogy megóvjuk, és könnyebb legyen tisztán tartani.

Jogunk van az örömhöz, vérzés ide vagy oda

„Sok nő érzi úgy, hogy a menstruáció alatt képtelenek a szexuális örömök élvezetére ,vagy azt, hogy tilos – mondta a pszichológus-szexuálterapeuta. – Ezért is emlékeztetem gyakran arra a pácienseimet, hogy nincs jó vagy rossz időpont az élvezetekre. Minden hónapban menstruálunk, és hacsak valóban nincs kedvünk a szexuális kísérletezéshez, egyéb okunk nincs arra, hogy ne fedezzük fel, mi esik jól. Akár a vérzés alatt is.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!