7 tipp, ami átsegít a kávéelvonás nehéz pillanatain

2021. november 11.
Nehéz figyelni másra, ha leszokóban vagyunk a kávéról. Így gyűrhetjük le a koffeinmegvonás kellemetlen tüneteit.

Ha egyszer kialakult a koffeinfüggőség, valószínűleg tapasztaljuk az elvonás tüneteket, amikor csökkenteni akarjuk, vagy netalán teljesen elhagyni a napi kávéadagot. A tünetek súlyossága függ attól, mennyi koffeint fogyasztottunk korábban és milyen drasztikusan akarunk felhagyni vele. „Idővel az agy hozzászokik az adott mennyiségű koffeinhez, így a koffein hatása már nem érződik olyan erősen, viszont függőség alakul ki – magyarázta dr. Uma Naidoo a Massachusetts-i Általános Kórház pszichiátriájának igazgatója. – Ezért történik az, hogy ha felhagyunk a koffeinfogyasztással, azt nagyon lassan és óvatosan célszerű tenni, hogy visszafelé is megtörténhessen ez az adaptálódás.” Az alábbi tünetekre számíthatunk a szakember szerint, ha hirtelen akarjuk letenni a kávéscsészét. Szerencsére a legtöbb panasz otthoni módszerekkel is enyhíthető és átvészelhető.

kave-elvonasi-tunet-koffein

Fejfájás

Egy 2004-es tanulmány szerint a leszokni próbáló emberek fele tapasztal fejfájást a koffeinelvonás miatt. „A fejfájás oka, hogy a koffein összehúzza az agyi ereket. Ha azonban nincs a szervezetünkben koffein, ennek hiányában az erek kitágulnak, így sokkal több vér áramlik az agyba” – magyarázta dr. Naidoo. 

Hogyan kezelhetjük? Ez a fejfájás elmúlik, ha az agy hozzászokott a megnövekedett véráramláshoz, addig pedig recept nélküli fájdalomcsillapítókkal enyhíthetjük a kellemetlen tünetet.

Hányinger

Vannak olyanok, akik influenzaszerű tüneteket tapasztalnak a koffeinelvonás tüneteként. Például hányinger, rossz közérzet, betegségérzet lép fel náluk, ami súlyos esetben akár hányásig is elmehet. 

Hogyan kezelhetjük? Ha nem akarunk hányingercsillapító gyógyszert bevenni, kipróbálhatunk olyan természetes módszereket is, mint például az akupresszúra vagy a gyömbér.

Fáradtság

Sok-sok ember ébred úgy reggelente, hogy első dolga még félálomban lefőzni a nap első feketéjét. A koffein blokkolja az agy adenozinérzékelőit. Ez egy olyan idegrendszeri hírvivő anyag a szervezetünkben, melynek hiányában fáradtak vagyunk. Nem meglepő tehát, ha fáradtak és enerváltak vagyunk kávéivás nélkül, különösen a koffeinelvonás első 16 órájában a kutatások szerint.

Hogyan kezelhetjük? Ha gyakran eszünk és keveset, rendszeresen mozgunk és sok vizet iszunk, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvással kombinálva hamar túljuthatunk ezen a szakaszon.

Koncentrációs nehézségek

A koffein javítja a problémamegoldó képességet, a memóriát és a reakcióidőt, hogy csak néhány olyan jó tulajdonságát említsük, mellyel a szellemi teljesítményünkre lehet. Ha kevesebb, vagy semennyi kávét sem iszunk, azt tapasztalhatjuk, hogy nehezebben megy a koncentráció, nem haladunk a munkánkkal.

Hogyan kezelhetjük? Ha nagyon apró lépésekkel csökkentjük a koffeinbevitelünket (naponta csak 10 milligrammal vesszük vissza), sokkal enyhébbek lesznek az elvonási tünetek. Ezeket az enyhébb panaszokat a sporttal, alvással és kognitív tréninggel szinte észrevétlenné tehetjük.

Ingerlékenység

A koffein növeli a dopamin hormon receptorainak számát. Ezek a kémiai anyagok járulnak hozzá a jó közérzethez, örömhöz és elégedettséghez. Ez azt jelenti, hogy ha abbahagyjuk a kávéivást, általánosságban kevésbé leszünk motiváltak és boldogok. 

Hogyan kezelhetjük? „A legjobb módja az ingerlékenység mérséklésének, ha csak lépésenként hagyjuk abba a kávéivást. Ha napi egy csészével ittunk, engedjünk meg magunknak még egy felet, és nézzük meg, ez milyen hatással van ránk. Így lassan hagyjunk fel a koffeinbevitellel, kevesebb lesz a panasz is” – mutatott rá Naidoo.

Lehangoltság

A koffeinnek kedélyjavító hatása is van, köszönhetően az előbb említett dopaminnak. Sajnos ez azt is jelenti, hogy lehangolttá válhatunk, ha megvonjuk magunktól a napi feketénket. Minél több kávét ittunk és minél hirtelenebb a megvonás, annál erősebben érezhetjük a depressziószerű tüneteket.

Hogyan kezelhetjük? A már említett módszer segíthet ezen is: ne hirtelen vonjuk meg magunktól a koffeint, mozogjunk minél többet, aludjunk eleget, töltsünk időt a barátainkkal, szeretteinkkel.

Kézremegés

Nem kell megijedni, ha kézremegést tapasztalunk közvetlenül azután, hogy abbahagyjuk a kávézást. Bár az oka nem tisztázott, ám a tudósok azt gyanítják, hogy a koffein központi idegrendszert stimuláló hatásával (és ennek megvonásával) lehet összefüggésben. 

Hogyan kezelhetjük? A különböző stresszoldó technikák javíthatják a helyzetet, ám ebben az esetben csak ki kell várnunk, hogy elmúljanak a koffeinelvonás tünetei.

Mennyi ideig húzódhatnak az elvonási tünetek?

Egy 2004-es tanulmány szerint általában 12-24 órával azután jelentkeznek az elvonási tünetek, hogy abbahagytuk a koffeinfogyasztást, és a legrosszabb esetben 20-51 órán át tartanak. Általában 2-9 nap múlva szűnik meg az összes panasz teljesen. 

Ezt a folyamatot felgyorsítani nem lehet, a lassú és fokozatos leszokással minimalizálhatjuk a kellemetlen érzeteket. A szakember kiemelte, hogy a hidratáltság különösen fontos a fejfájás és hányinger enyhítésében, így amíg tart az átmeneti időszak, célszerű több vizet inni a szokásosnál.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!