Cascara: a kávé, ami inkább tea

2021. augusztus 07.
Ha a koffeinbevitel különböző trendjeit nézzük, egy biztos: az emberek bármilyen formában szeretnek hozzájutni a napi adagjukhoz. Ezért nagyon izgalmas például megismerni azt a kicsit más italt, amit cascarának vagy kávégyümölcs teának neveznek.

Spanyol nyelven a cascara annyit tesz, mint héj, maghéj. A kávé gyümölcsének megszárított bőréből készül, leginkább Bolíviában, Etiópiában és Jemenben elterjedt a különböző kávétermelő nemzetek közül. Ám az elmúlt években egyre inkább felfedezik a nyugati kávéivó országok is, és egyre több helyen lehet hozzájutni a cascarához. Fontos azonban tisztázni, hogy a kávégyümölcs tea nem a kaszkarabokor (cascara sagrada) terméséből készül. Ennek ugyanis semmi köze a kávéhoz, ráadásul a hashajtó hatású gyógynövénynek veszélyes mellékhatásai lehetnek. 

cascara-kave-gyumolcs-tea

A kávébab valójában a kávé gyümölcsének belsejében található mag. Amikor leszedik a kávé gyümölcsét, a külső bőrszerű héj megszárításával készül a cascara. Több hónapig is eltarthat, mire a bőr vörösre változik, és késznek tekinthető.

A kávégyümölcsből készülő ital se nem tea, se nem kávé. Nehéz besorolni bármilyen ismert kategóriába, ám ha mégis szeretnénk, leginkább a gyümölcs- vagy gyógynövényteákkal találhatunk rokonságot. Az íze is leginkább a hibiszkuszra hasonlít, cseresznyés, mangós jegyekkel, ugyanakkor felfedezhető benne a kávé erőteljes savassága is. Az aromáját befolyásolja a termőterület, ahogy a kávé ízét is. 

Akkor ajánlott a fogyasztása, ha nem szeretnénk annyi koffeint bevinni a szervezetünkbe, mint a kávéval. A cascarából készült főzet koffeintartalma ugyanis körülbelül ötöde egy eszpresszónak: 111,4 mg/liter körül van, míg a kávénak 400-800 mg/liter között mozog típustól függően. 

Hasonlóan a kávéhoz, a cascara is tartalmaz antioxidánsokat, leginkább polifenolokat. Ám ahhoz, hogy jótékony hatását kifejtse, rendszeres fogyasztására van szükség.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!