Ezek az alsóneműk a legegészségesebbek a nőgyógyászok szerint

2021. május 30.
Nem csak a szépség számít. A szakemberek elárulták, mit figyeljünk, amikor bugyit veszünk. És a tangát sem tették tiltólistára.

Amikor fehérneműt vásárolunk, leginkább az esztétikumra fókuszálunk. Szexi alsóneműt akarunk, bár a járvány egy éve talán fordított valamit a trenden, és a kényelem is egyre jobban előtérbe került. A nőgyógyászok biztosan örülnek ennek a változásnak, hiszen ahogy erre felhívták a figyelmet, számos más szempontot is figyelembe kellene vennünk, amikor kiválasztjuk a megfelelő alsót. 

alsonemu-higienia-nogyogyasz

„Sok nő nagyon szerencsés és bármit viselhet, vagy éppen semmit, ha úgy tartja kedve – mondta dr. Alyssa Dweck szülész-nőgyógyász szakorvos, a szexuális és reprodukciós egészség szakértője. –Másoknak viszont nagyon érzékeny lehet az intim terület bőrfelülete, vagy éppen hajlamosak lehetnek a gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzésekre. Nekik fontos, hogy olyan alsóneműt viseljenek, mely szabadon átszellőzhet, hiszen a fertőzések kórokozói a párás, nedves területeket kedvelik.” Hogyan választhatjuk ki, mi lenne a legjobb fehérnemű számunkra? A nőgyógyászok elárulták, milyen szempontok mentén érdemes válogatnunk. 

A lélegző anyag a legjobb

„Ha olyan bugyit viselünk, ami nem szellőzik át megfelelően, például műszálas anyagból készült, az kedvez a gombák és baktériumok elszaporodásának”–– emlékeztetett dr. Hiana Hoppe szülész-nőgyógyász. Válasszunk tehát természetes anyagból készült alsóneműt, ami a lehető legkevesebb kemikáliával került kapcsolatba elkészítése során, így jó eséllyel nem irritálja az érzékeny bőrterületet. „A pamut például nagyon jó választás azoknak, akiknek érzékeny a bőre, hajlamos a kipirosodásra, viszketésre. Még jobb, ha organikus pamutból készül a fehérnemű” – mutatott rá a nőgyógyász.

A megfelelő illeszkedés kulcskérdés

„Ha megtaláljuk azt  a szabásvonalat, ami nekünk a legkényelmesebb, már nyert ügyünk van. Ez megóvhat az irritációtól és a diszkomfort érzettől. Különösen a szeméremajkak területén fontos a megfelelő illeszkedés” – mondta dr. Pari Ghodsi nőgyógyász. A túl szoros alsónemű kidörzsölheti a bőrt, de akár ciszták, benőtt szőrszálak vagy éppen fibrómák kialakulásához is vezethet. „A jó méretű fehérnemű elengedhetetlen a mikrosérülések, irritáció és a kidörzsölődés megelőzésére” – tette hozzá Ghodsi.

Nem feltétlenül rossz a tanga sem

A szakemberek általában óva intenek a tanga viselésétől, ám Dweck szerint nem feltétlenül kell tartózkodnunk ettől a fazontól sem. Ám az fontos, hogy jól válasszuk meg az anyagot és a méretet, hogy kényelmes legyen és ne okozzon irritációt.

Valószínűleg azt is örömmel hallják a tanga kedvelői, hogy a tudomány is az ő oldalukon áll. „Egy 2018-as kutatás eredményei szerint, melyben a hagyományos bugyit hasonlították össze a tangával, nem volt eltérés a két típus viselői között abban, mennyiszer fordul elő gombás vagy bakteriális hüvelygyulladás vagy a húgyuti fertőzés náluk. „Viszont az kiderült, hogy aki nem pamut fehérneműt viselt, azoknál jelentősen gyakoribbak voltak a gombás fertőzések” – mutatott rá a nőgyógyász.

A kommandózás meglepően egészséges

Ha valaki nem szereti a túl sok ruhát, a szülész-nógyász javaslata biztosan érdekes lesz számára: nyugodtan kommandózhatunk bugyi nélkül is. „Nyugodtan döntse el mindenki, akar-e alsóneműt viselni vagy sem. Ha valaki nem húz bugyit, a hüvely és a végbél teljesen fedetlenné és szabaddá válik. Biológiailag semmi szükség rá, hogy ruhával fedjük el a szeméremtestet ezen az érzékeny területen. Emellett ha nincs ezen a tájékon semmi olyan textil, ami nedves lehetne vagy túlságosan meleg, csökken a hüvelyi fertőzések esélye is” – mondta a nőgyógyász.

A választást befolyásolja az idő és a helyzet

A legjobb alsónemű, amit a hétköznapokban leggyakrabban viselünk, korántsem biztos, hogy megfelel minden aktivitáshoz, például sportoláshoz. Edzéshez különösen fontos a lélegző anyagú fehérnemű. „A textil érintkezik a nemi szervvel, így fontos, hogy puha pamutból készüljön. Ez az anyag azért is nagyon jó testmozgáshoz, mert hatékonyan szívja magába a nedvességet, a keletkező izzadtságot és elvezeti az érzékeny területről – mondta Hoppe. – Ám az még fontosabb, hogy azonnal cseréljük le edzés után az alsóneműnket, így előzhetjük meg leghatékonyabban a gombás fertőzéseket.”

A másik kényes állapot, amikor különösen fontos a megfelelő fehérnemű, a menstruáció. „A betét erősen irritáló lehet a szeméremtest számára. A menstruációs bugyik viszont kényelmes pamutanyagból készült darabok, melyeket direkt arra terveztek, hogy ezekben a napokban megóvjanak és kényelmesen érezhessük magunkat.”

Nem mindegy, hogyan mosunk

Ha megtaláltuk a tökéletes alsóneműt, érdemes vigyázni rá. Ebben nagyon sokat számít, hogyan mossuk. „A csipke, az illatanyagok, öblítők mind irritáló anyagok lehetnek a textilen, melyek felboríthatják a hüvely pH-értékét – mutatott rá Ross. – Használjunk olyan mosószert, mely nem tartalmaz színező- és illatanyagot. De én szeretem arra is biztatni a nőket, hogy éjszaka, vagy ha csak otthon pihennek, ne viseljenek bugyit.”

A szakemberek szerint azonban kijelenthetjük, hogy a hüvely egészségéért az a legfontosabb, ha figyeljük a változásokat és ügyelünk a megfelelő higiéniára. „Nem lehet elégszer ismételni, mennyire fontos, hogy elölről hátra töröljük ki vécézés után, kerüljük a szappan használatát a hüvely érzékeny nyálkahártyáján, csak vízzel öblítsük ki a szeméremtestet, ne használjunk intim törlőkendőket, melyek savassá tehetik a hüvelyflórát, és cseréljük minden nap az alsóneműnket.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!