A szerelmet keresed? Nézz be egy falmászó terembe!

2021. november 29.
Ha úgy kezdünk el falmászó edzésre járni, hogy biztosan nem randizunk senkivel onnan, jó, ha tudjuk, hogy rengeteg dolog dolgozik ellenünk. Ugyanis a félelem, izzadás, csapatmunka és bizalom, ami mind alapeleme a mászásnak, a lehető legerősebb afrodiziákumok.

Egy mára, a pszichológiában klasszikusnak számító 1974-es tanulmányban a Stony Brook Egyetem pszichológusa, Arthur Aron azt figyelte meg, hogy ha van két híd, az egyik stabil, alacsonyabb és biztos, illetve egy szélben kilengő, 70 méter magasan futó függőhíd, és egy csinos diáklány átkel ezeken, miközben férfi diáktársával beszélget, a férfi sokkal nagyobb valószínűséggel hívja el randizni a félelmetesebb hídon való átkelés után. A tanulság? A félelmet gyakran értelmezi úgy az ember, mint a vonzalom első hullámait. „Ha egy kicsit feszültek vagyunk vagy félünk, és nem feltétlenül derül ki a körülményekből, hogy miért, ráadásul van a környezetünkben egy kellőképpen vonzó személy, ezt a félelmet az ember elméje sokszor félreérti, és azt gondoljuk, hogy vonzódunk ahhoz a másik emberhez” – magyarázta Aron. 

falmaszas-kemia-szerelem

A pszichológus és más kutatók is próbálták már feltérképezni a szerelem keletkezésének különböző módjait. Arra jöttek rá, hogy a megemelkedett pulzusszám mindig jelen van, legyen szó sportról, vagy éppen annak eshetőségéről, hogy áramütés ér. A falmászás a fizikai erőfeszítés és félelem tökéletes kombinációja, amitől különösen erős szerelmi bájitalként működhet.

„Az intimitás és bizalom, ami jelen van mászás közben, szintén a románc felé tereli az embereket – mutatott rá John Gottman, a Washingtoni Egyetem pszichológiaprofesszora, aki a házasságot kutatja. – Miközben mászunk, egy másik embertől függ az életünk. Nagyon konkrét és fizikai módon építjük ki a bizalmat.”

A sokkal hagyományosabb randikörnyezetben a párok között azzal épül és erősödik a bizalom, hogy megosztják egymással a legsötétebb titkaikat és legmélyebb vágyaikat. A mászás teljesen máshogy ad lehetőséget arra, hogy az emberek valódi személyisége felszínre törjön. „Ha például a mászópartnerünk teljesen leblokkol egy hegyoldalban, és mi ezek után is tiszteljük és szeretjük, azzal azt bizonyítjuk, hogy a vonzalmunk stabil és erős. Az emberek ezt nagyon szexinek találják” – mondta Gottman. 

A másik potenciális afrodiziákum a falmászó teremben a szag. Az 1990-es évek óta folynak kutatások arra vonatkozóan, hogy megvizsgálják, az emberek párválasztásában mekkora és milyen szerepet játszik a lehetséges partner illata, konkrétan a testszaga. Egy 2007-es tanulmányban például azt figyelték meg, hogy az úgynevezett androsztadienon, a férfi verejtékben található feromonszerű vegyület a heteroszexuális nőkben mentális és fizikai vágyat ébreszt. A nőknél, akik belélegzik ezt az illatot, megemelkedik a hormonszint és a pulzusszám. 

Ugyanakkor míg a falmászás remek alkalom, hogy párt találjunk, a párkapcsolat megtartására más tevékenységekre is szükségünk lesz. „Ennek az az oka, hogy a pulzusszámtrükk egy idő után nem működik egy hosszú távú kapcsolatban – figyelmeztetett Aron. – Azt várjuk, hogy a párunk kapcsolja be.”

„Az új tevékenységek azért is fontosak ezen kívül, mert ezek segítenek önmagunk megismerésében, ami táplálja a szenvedélyes érzéseket egy kapcsolat elején – tette hozzá Gottman, aki azt javasolja, hogy vegyünk főzőleckéket vagy tanuljunk együtt nyelveket is a falmászás mellett. – A játék neve újdonság. Nem tudjuk megtartani, ha mindig csak ugyanazt a hegyet másszuk és másszuk meg folyton.”

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!